Au răbufnit și ei! Protestul de la Botoșani în care cuvintele au fost rostite degeaba – GALERIE FOTO & VIDEO

Anul 2021, în guvernare liberală a fost marcat de o serie de proteste, fără precedent, cel puțin în ultimii ani. Au ieșit în stradă mai multe categorii profesionale, altele decât cele care au obișnuit cu acțiunile stradale.

 

Au ieșit să protesteze polițiști. Au ajuns în Piața Revoluției și foști angajați din MAI sau MApN dar și salariați din sistemul medical.

 

Astăzi angajații din unitățile penitenciare au fost cei care au „semnat” această nedorită condică din calendarul de mitinguri. Nu doar de la Botoșani, ci și din alte județe ale țării.

 

Acțiunea de protest a fost programată de la ora 11:00 pe un frig care tăia răsuflarea. Protestatarii erau răsfirați în curtea exterioară și discutau între ei. Pentru puțin timp, pentru că imediat după s-au sincronizat unii cu alții și nu a mai fost nevoie de cuvinte pentru a-și exprima revolta față de promisiunile neonorate ale guvernanților, în ceea ce-i privește.

 

Zgomotul rezultat de la vuvuzele sau fluiere a fost probabil auzit până în pădurea de la Rediu.

 

 

„Astăzi angajații din cadrul Penitenciarului Botoșani au ieșit și au făcut front comun pentru a-și manifesta nemulțumirea față de măsurile de austeritate adoptate de această guvernare. O guvernare care nu s-a ținut de promisiuni, o guvernare care a promis că va respecta legea...”,

A arătat unul dintre liderii protestului

 

Nu a reușit să-și finalizeze declarația pentru că vocea i-a fost acoperită de colegii care au reînceput să scandeze, într-unul dintre cele mai zgomotoase proteste de la Botoșani.

 

S-au alăturat acestei acțiuni și colegii de la Iași care au ajuns puțin peste ora 11:00 într-un mic grup condus de steaguri albe cu sigla sindicală.

 

„Împreună cu sindicatele din Administrația Națională a Penitenciarelor vom participa la toate protestele. Vom sta în stradă până ne vom obține drepturile, nu vrem altceva decât aplicarea legii salarizării, nu cerem măriri salariale, ci doar aplicarea legii. Și vrem eliminarea tuturor inechităților salariale”,

Ionuț Ichim, președinte Sindicatul Manifest

 

Fețe imobile, privire fixe. Nemulțumire și resentimente adunate de-a lungul anilor. Încredere trădată din care a rezultat o furie reținută, reflectată în lozincile afișate și mesajele scandate: mincinoșilor, hoților!

 

Revendicările celor patru federații sindicatele din Poliția Penitenciară

 

 

1. Punerea la dispoziția Administrației Naționale a Penitenciarelor a fondurilor necesare pentru a ocupa, în cursul acestui an, un nr. suplimentar de 2.000 de posturi, comparativ cu situația din luna ianuarie 2020. Raportat la standardul de resurse umane necesar real de 20.000 de polițiști de penitenciare, doar 11.850 de posturi sunt ocupate, din cele 16.041 de posturi prevăzute de actele normative aflate în vigoare. Dintre acestea, 2.000 de persoane întrunesc condițiile pentru obținerea pensiei militare în anul 2021, după ce în anul 2020 au trecut în rezervă 800 de polițiști de penitenciare.

 

 2. Amendarea legislației pentru a putea acorda titlul de specialist de clasă, similar polițiștilor, pentru polițiștii de penitenciare.

 

3. Respectarea Legii nr. 153/2017 privind aplicarea (etapizată) a actului normativ, pentru anul 2021.

 

4. Indexarea pensiilor polițiștilor de penitenciare, cel puțin cu valoarea inflației, pentru personalul trecut în rezervă.

 

5. Acordarea suplimentului de risc COVID-19, pentru implicarea în activități generatoare de riscuri.

 

6. Acordarea, cu celeritate, a majorării de 75% pentru polițiștii de penitenciare care nu au beneficiat de zilele libere prevăzute în vederea supravegherii copiilor de către părinți, în cazul limitării sau suspendării activităților didactice. Este necesară semnarea și publicarea ordinului de ministru.

 

7. Punerea în aplicare a Deciziilor ICCJ nr. 51/2019 (salarizarea la nivel maxim) și respectiv nr. 65/2020 (plata corectă a orelor suplimentare).

 

8. Acordarea indemnizației de concediu cu sporuri, cu respectarea sentințelor civile existente și în conformitate cu modificările legislative apărute.

 

9. Alocarea bugetului necesar pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă și a dotărilor, ținând cont de prevederile convenite prin intermediul Acordului colectiv la nivelul grupului de unități.

 

10. Inițierea demersurilor necesare pentru a sprijini, o dată în carieră, personalul de penitenciar să își cumpere/ construiască o locuință. Prin punerea în aplicare a prevederilor art. 109 din Legea 145/2019 privind statutul poliţiştilor de penitenciare.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store