Atenție șoferi! CÂND reîncepe ridicarea mașinilor parcate neregulamentar

Față de anii trecuți, marea noutate este că ridicarea mașinilor va fi solicitata de Poliția Rutieră, care va chema firma care ridică mașinile să pună în practică decizia.

 

 Ridicarea mașinilor parcate neregulamentar

Autoritățile locale vor putea ridica mașinile parcate neregulamentar pe carosabil, dupa 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial a Hotararii de Guvern adoptate saptamana trecuta, deci undeva dupa 20 ianuarie, potrivit actului normativ. 

 

Totusi, primarii spun ca au nevoie de mai mult timp pentru aplicare, cel mai optimist termen fiind luna februarie, unul mai relaxat - luna aprilie, iar unul mai general, anul 2017 - nu se stie cand, depinde de fiecare primarie. In plus, sunt administratii locale care nu doresc sa ridice masinile parcate neregulamentar pe carosabil. Reprezentantii Politiei spun ca ridicarea masinilor se va face cand fiecare Primarie va avea un serviciu de ridicari. 

 

In plus, administratiile locale trebuie sa stabileasca in ce conditii se va parca pe trotuar, cel mai optimist termen pentru adoptarea unui regulament fiind luna ianuarie. Masinile vor fi ridicate fie de o firma a Primariei, fie se va organiza o licitatie pentru un operator privat, decizia urmand sa fie luata de fiecare primarie in parte, dupa posibilitati. 


Ce spune Politia Rutiera

Florentin Bracea, director al Directiei Rutiere, a declarat marti, intr-o conferinta de presa ca Hotararea de Guvern intra in vigoare in 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, dar, practic, ridicarea masinilor se va face cand primariile vor avea un serviciu de ridicari. 

"Ridicarea va fi dispusa de Politia Rutiera si Politia Locala. (...) Noi am reglementat tehnic procedura care nu era acoperita de Hotararea de Guvern. Ce face fiecare primarie in parte, vom vedea. Noi o sa avem discutii cu fiecare la nivel local, prin serviciile rutiere si dansii isi vor emite actele necesare. Haideti sa asteptam sa intre textul de lege in vigoare, vom avea consultari, discutii, dupa care vom ajunge si la un consens, cu siguranta ca se va gasi o solutie. (...) Se vor ridica masinile cand fiecare autoritate locala va avea acest serviciu", a declarat Florentin Bracea. 

Acesta a explicat ca, in situatia in care primariile au serviciu de ridicare, Politia nu va dispune direct ridicarea ci se vor da intai sanctiuni, aceasta masura fiind luata in ultima instanta.

 

"Ne dorim ca aceasta activitate sa se desfasoare in zonele si in locurile unde chiar avem o problema reala. In zonele centrale, in zonele aglomerate, in zonele cu probleme, nu in alte parti. (...) Masura ridicarii ar trebui sa fie una suplimentara. In primul rand, avem oprire si stationare neregulamentara. Nu trebuie sa aplicam direct masura ridicarii. Aplicarea legii se va face gradual. Intai se plica sanctiuni in zona respectiva. Daca este o problema acare nu se poate rezolva, se vine cu masura ridicarii", a explicat Bracea.

In situatiile in care in masina este un animal de companie, cel mai probabil masina nu va fi ridicata.

"Probabil nu o sa o ridicam. O sa cautam proprietarul, avem metode politienesti prin care sa-l identificam. Nu este o problema", a mai explicat Bracea.

 

Ce prevede Hotararea adoptata de Guvern :


Guvernul a aprobat joi o hotarare privind unele proceduri pentru ridicarea vehiculelor stationate neregulamentar. In acest sens, Executivul a modificat si completat Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, astfel incat sa fie rezolvate problemele create de vidul procedural al aplicarii acestei masuri tehnico-administrative.


Principala noutate este ca  ridicarea vehiculului este dispusa de Politia Rutiera, nu de firma care ridica masini sau de politia locala.

 

Politistul rutier o poate dispune ridicarea masinii in una din situatiile prevazute de art. 143 din Regulament, cand vehiculul stationeaza neregulamentar pe partea carosabila, respectiv:

- in toate cazurile in care este interzisa oprirea voluntara;
- in zona de actiune a indicatorului cu semnificatia "Stationarea interzisa" si a marcajului cu semnificatia de interzicere a stationarii;
- pe drumurile publice cu o latime mai mica de 6m;
- in dreptul cailor de acces care deservesc proprietatile alaturate drumurilor publice;
- in pante si in rampe;
- in locul unde este instalat indicatorul cu semnificatia "Stationare alternanta", in alta zi sau perioada decat cea permisa, ori indicatorul "Zona de stationare cu durata limitata" peste durata stabilita.

 

Masura nu va fi dispusa sau, daca a fost dispusa, executarea ei va inceta daca in vehicul este vizibila prezenta unor persoane. Conducatorul vehiculului este direct raspunzator in situatia in care prezenta unor persoane in vehicul nu este vizibila cu ocazia dispunerii sau punerii in executare a masurii tehnico-administrative.

 

De asemenea, aplicarea masurii nu se justifica in situatia unui vehicul care realizeaza actiuni de interventie sau misiuni care au caracter de urgenta.

 

Dispozitia de ridicare a vehiculului va cuprinde o serie de informatii relevante care pot proba prezenta vehiculului in locul din care a fost ridicat, necesitatea aplicarii masurii, dar si starea vehiculului inainte de ridicarea acestuia.

 

Actul normativ stabileste explicit operatiunile si regulile masurii tehnico-administrative:

- transportul la locul de depozitare se realizeaza in conditii care exclud deplasarea pe propriile roti a vehiculului ridicat;

- transportul la locul de depozitare nu se mai executa daca, pana la initierea acestuia, proprietarul sau utilizatorul vehiculului ridicat se prezinta la locul ridicarii si este de acord cu suportarea cheltuielilor efectuate. In acest caz, se suporta doar contravaloarea operatiunii de ridicare;

- depozitarea se face numai in spatii corespunzatoare, special amenajate de catre administratorul drumului public sau, dupa caz, de catre administratia publica locala;

- pe perioada depozitarii, vehiculele ridicate se afla in paza administratorului drumului public sau, dupa caz, a administratiei publice locale;

- administratorul drumului public sau, dupa caz, administratia publica locala raspunde pentru eventualele avarii cauzate vehiculului ca urmare a efectuarii operatiunilor de ridicare, transport si depozitare.

 

Vehiculul ridicat se restituie dupa ce se face dovada achitarii tarifului aferent operatiunii/operatiunilor efectuate, in baza documentelor care atesta proprietatea sau detinerea legala a acestuia. Programul de restituire a vehiculelor depozitate in spatiile special amenajate se asigura prin serviciu continuu, pe durata a 24 de ore.

 

Hotararea adoptatade Guvern aduce si o serie de modificari Regulamentului in privinta parcarii pe trotuar, astfel ca stationarea vehiculului este posibila numai daca acel trotuar este amenajat in acest scop, prin marcaje si semnalizare corespunzatoare. 

Amenajarea parcarii pe trotuar va fi posibila numai daca:

- se respecta culoarul destinat circulatiei pietonilor, stabilit potrivit normativelor in vigoare, care nu poate fi mai mic de 1 m latime;

- accesul vehiculelor in parcare se realizeaza din partea carosabila;

- pozitionarea vehiculelor in parcare nu stanjeneste circulatia pe prima banda sau pe pistele amenajate.

 

Nu se pot amenaja parcari pentru autovehicule, pe trotuar, la mai putin de 10 m de intersectii, statii ale mijloacelor de transport in comun sau treceri pentru pietoni. (Sursa: Hotnews)