O nouă lege va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2019.
Este vorba despre Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, care reglementează „modul de acordare, în beneficiul angajaților, a biletelor de valoare, în condițiile și cu excepțiile prevăzute de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare”.
Astfel, tichetele de masă, tichetele cadou, tichetele de creșă, tichetele culturale și voucherele de vacanță vor fi reglementate de un singur act normativ, și nu de trei așa cum se procedează în prezent, scrie Bugetul.
Potrivit documentului care reglementează toate bonurile de valoare, cei care primesc aceste tichete pot încasa și amenzi dacă nu le folosesc corespunzător.
Astfel, salariații care vor folosi un număr mai mare de tichete de masă decât numărul de zile lucrate într-o lună vor fi sancționați cu 0,5 puncte-amendă. Valoarea amenzii pentru utilizarea mai multor bonuri de masă decât zile lucrate într-o lună va fi de 95 de lei.
Potrivit avocatnet.ro, amenzi de până la 1,5 puncte-amendă, adică 285 de lei, se vor aplica și pentru utilizarea bonurilor de valoare în alt scop decât cel prevăzut de lege sau pentru refuzul nejustifical al unităților economice sau turistice de a accepta biletele de valoare.
De asemenea, unitățile de cazare pot încasa o amendă de 1.330 de lei (șapte puncte-amendă) dacă acceptă vouchere de vacanță de la alte persoane decât cele care sunt înscrise pe biletele de valoare, scrie Bugetul
De anul viitor comercializarea biletelor contra unui preț mai mic sau a altor bunuri sau servicii decât cele pentru care au fost destinate (țigări, alcool etc) va fi sancționată cu 14 puncte-amendă sau 2.660 de lei (la valoarea de anul viitor a unui punct-amendă, respectiv 190 de lei).
Tot 14 puncte-amendă (2.660 de lei) vor primi și unitățile emitente ale bonurilor care nu le alimentează pe cele electronice cu suma corespunzătoare sau le emit fără ca acestea să conțină anumite informații (numele și adresa emitentului, valoarea tichetului, perioada de valabilitate, interdicții privind folosirea lor etc.).