ATENŢIE, botoşăneni: O nouă înşelătorie face ravagii pe Facebook

Alertă de fraudă pe Facebook, dată de Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică. 

 

Experţii spuncă înşelătoria este asemenatoare cu celebra metoda “accidentul”.

 

Schema îi vizează în primul rând pe părinţii şi bunicii care nu cunosc bine reţelele sociale şi le folosesc mai mult pentru a ţine legătura cu rudele aflate în alte oraşe sau în străinătate.

 

Metoda “accidentul” s-a mutat acum pe la telefon pe Facebook, spun specialiştii în securitate cibernetică. A păţit-o o femeie din Galaţi care este obişnuită să ţină legătura online cu cei trei copii ai săi, plecaţi la muncă în Olanda.

“Mi-a apărut o notificare, scria că doi apropiaţi au suferit un accident grav. M-am speriat, mai ales că persoana care m-a etichetat stă în străinătate”, povestește victima.

De la acea postare, victima a fost redirecţionată pe o pagină falsă de Facebook, unde i s-a cerut să tasteze contul şi parola. Din fericire, femeia şi-a dat seama că este ceva ciudat la mijloc. Experţii de la Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică spun că nu este un caz singular.

“O dată ce a fost compromis un cont de Facebook, din listele de contacte se transmite şi la alţi utilizatori din listă mesajul cum că a fost un accident”, explică  pentru Pro tv, Nelu Munteanu, director tehnic CERT.RO.

Îngrijoraţi şi speriaţi, mulţi oameni încearcă să afle cât mai repede ce au păţit rudele lor şi nu sunt atenţi ca pagina-capcana nu seamănă prea bine cu paginile oficiale ale Facebook. După ce utilizatorii comit greşeală de a introduce contul şi parola pe pagina falsă, infractorul are imediat acces la datele victimei.

“Atacatorii exploatează acest simţ de urgenţă. O dată ce atacatorii au acces la profilul de Facebook, pot să trimită mesaje altor rude din listă şi să le ceară bani împrumut sau poate să le spună că fiul lor a avut un accident şi aşa să infecteze mulţi alţi prieteni”, explică Liviu Arsene, specialist securitate cibernetică.

În pericol sunt în principal utilizatorii care nu sunt atenţi sau nu cunosc prea bine cum funcţionează reţelele sociale.

 

Vă puteţi da seama imediat dacă o pagină este sigură dacă verificaţi link-ul. Cel fals are de obicei un nume care nu are legătură cu Facebook-ul, asta deşi grafică şi culorile paginii sunt asemănătoare cu cele originale.

 

Aşadar, dacă primiţi o astfel de notificare, ingnorati-o şi nu vă introduceţi niciodată parola pe o pagină suspectă.

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store