ASTĂZI: Ziua deţinuţilor politici anticomunişti, CÂȚI oameni au murit torturați în închisoarea de la Botoșani

Jertfa acestor oameni, lupta dusă de cei care încă trăiesc, pare uneori atât de neimportantă pentru cei care au astăzi vârsta la care alții, în urmă cu decenii, intrau deja în temnițele comuniste. 

 

Prin Legea 247 din 5 decembrie 2011, ziua de 9 martie a fost declarată Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din Perioada 1944-1989.

 

O altă lege, 221/2009, stipulează, referitor la condamnarea cu caracter politic: orice condamnare dispusă printr-o hotărâre judecătorească definitivă, pronunțată în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, pentru fapte săvârșite înainte de data de 6 martie 1945 sau după această dată și care au avut drept scop împotrivirea față de regimul totalitar instaurat în data de 6 martie 1945.

 

Conform Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in România, în timpul regimului comunist, în România au existat 44 de penitenciare principale și 72 de lagăre de muncă forțată destinate deținuților politici în care au pătimit peste 3 milioane de români dintre care 800.000 de oameni au murit.

 

Cele mai frecvente fapte pentru care aceste persoane au fost condamnate sunt: activitate contra clasei muncitoare, crimă de surpare a ordinii constituționale, crimă de uneltire împotriva ordinii sociale, omisiune de denunț, trecerea frauduloasă a frontierei, favorizarea infractorului, răspândire de manifeste sau publicații interzise, instigare/agitație publică.

 

În calendarul ortodox în această zi sunt omagiaţi cei 40 de mucenici care, pentru faptul că nu s-au lepădat de credinţa lor, au fost întemniţaţi timp de opt zile şi bătuţi cu pietre, după care au fost condamnaţi la moarte prin îngheţare în lacul Sevastiei.

 

 

Penitenciarul Botoșani - mormântul a peste 100 de deținuți politici 

 

Majoritatea au fost ridicați în anii '48-'50. Puțini au reușit să mai iasă din lagărele comuniste și mai puțini trăiesc astăzi. 

 

114 deținuți politici au decedat în Penitenciarul Botoșani între anii 1960-1964. Proveneau din toate  judele țării. Se spune că ar fi fost înmormântați în Cimitirul Eternitatea, însă doar 11 nume ale unor  foști deținuți politici se mai regăsesc în zonă (Click aici pentru o anchetă Botoșăneanul)

 

Rudele decedaților și-au căutat în zadar tatăl, soțul,  bunicul. Potrivit monografiei învățătorului Ștefan Ciubotaru, majoritatea s-au oprit la  un mormânt luat la întâmplare și i-au  implantat o cruce cu numele fostului deținut politic. Alții au amplasat în mijlocul cimitirului câte o placă memorială pe care scrie "aici, undeva se odihnește...".

 

Jertfa acestor oameni, lupta dusă de cei care încă trăiesc, pare uneori atât de neimportantă pentru cei care au astăzi vârsta la care alții, în urmă cu decenii, intrau deja în temnițele comuniste. 

 

Cei peste 100 morți numai în Penitenciarul Botoșani nu au fost de ajuns pentru condamnarea măcar a unui singur torționar comunist. 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store