ASTĂZI: Nașterea unui geniu botoșănean, trecută în uitare - GALERIE FOTO

Eminescu, Enescu, Iorga, Luchian, Onicescu… Și lista poate continua. O mândrie locală pe care o întâlnim doar în discursurile electorale, fără a face însă prea mult, chiar deloc, pentru memoria înaintașilor.

 

Astăzi se împlinesc 149 de ani de la nașterea, la Botoșani, a celui mai de seamă istoric al românilor, Nicolae Iorga.

 

Spirit enciclopedic, formându-se ca istoric, cu studii la Iași, Leiptzig, Berlin și Paris. Universitatea din Iași a absolvit-o într-un singur an, cu diploma ”Magna cum laudae”. La 23 de ani, își obține doctoratul, și intră în Academia Română.

 

Nicolae Iorga a fost critic literar, documentarist, dramaturg, poet, memorialist, om politic (parlamentar, ministru, prim ministru). A scris peste 1.000 de volume, 12.755 de articole, 4.963 de recenzii în cei 69 de ani de viață, dintre care, mai importante sunt: ”Studii și documente cu privire la istoria românilor”, în 25 de volume, ”Istoria Imperiului Otoman”, în cinci volume, apărută în limba germană, ”Istoria românilor”, în 10 volume.

 

Ca om de literatură, Iorga a scris poezii și drame cu conținut istoric : ”Învierea lui Ștefan cel Mare”, ”Tudor Vladimirescu”, ”Sfântul Francisc din Asisi”, volume memorialistice ”Oameni care au fost”, ”O viață de om, așa cum a fost”.

 

Ca istoric literar a publicat ”Istoria literaturii române în secolul al XVIII-lea”, ”Istoria literaturii religioase”, ”Istoria literaturii românești contemporane”.

 

 

A fost omagiat de zeci de universități din Europa cu titlul de ”doctor honoris causa”, însă mai important este faptul că a putut să și înființeze școli de cultură românească : Școala română din Paris, Academia Română de la Roma, în țară înființând Institutul de Studii Est Europene, Institutul de istorie Universală și Universitatea populară de la Vălenii de Munte. 47 de universități din Europa au arborat drapelul în bernă la aflarea veștii morții sale.

 

Chipul marelui savant se găsește pe bancnota de 1 leu.

 

De asemenea, la Botoșani se află și Casa Memorială ”Nicolae Iorga”, situată pe strada care poartă numele istoricului.

 

 

Confuziile legate de data nașterii

 

De câțiva ani, o eroare internautică pare să devină din ce în ce mai folosită de către tot soiul de publicații, care dau drept dată de naștere a marelui istoric ziua de 17 ianuarie.

 

Fapt care este contrazis chiar de certificatul de naștere al istoricului.

 

"Născut la 5 iunie 1871 în Botoşani şi provenind dintr-o familie ale cărei lipsuri materiale sunt permanente după decesul tatălui, avocatul Nicu C. Iorga, Nicolae şi fratele său Gheorghe rămân în grija mamei, Zulnia, care îşi asigură traiul modest dintr-o pensie de 40-60 lei pe lună, din ajutorul acordat de rude şi minimele câştiguri realizate din croitorie", scrie la pagina 61 din lucrarea "Intelectualii și promovarea socială (Pentru o morfologie a câmpului universitar)", spune istoricul Lucian Nastasă, cercetător la Institutul de Istorie "George Barițiu" (al Academiei Române), din Cluj Napoca

 

În nota de subsol se precizează sursa acestei informații cu privire la data de naștere: Actul de naştere al d-lui N. Iorga, în vol. Lui Nicolae Iorga. Omagiu 1872- 5/18 iunie 1921, Craiova, Ed. Ramuri, 1921, p. 349.

 

Pe 6 iunie se completează actul de naștere, în fața tatălui și a doi martori: "Din anul una mie opt sute șaptezeci și unu, în șase ale lunii iunie, orele zece dimineață. Act de naștere al copilului Nicu N. Iorga, de religie ortodoxă, născut ieri la orele douăsprezece din noapte, în casa părintească, în orașul Botoșani, din strada Copoului, fiul al dlui Nicu Iorga, de profesie avocat și a dnei Zulnia, de douăzeci și cinci ani, ambii domiciliați în Botoșani. După declarația făcută de tatăl care ne-a înfățoșat copilul".

 

Certificatul de naștere al istoricului Nicolae Iorga se află la Arhivele Statului din Botoșani, alături de cel al poetului Mihai Eminescu și de al pictorului Ștefan Luchian.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store