ASTĂZI: În ziua împlinirii a 42 de ani de la nenorocire, se lansează cartea ”Tragedia de la Huțani – cel mai mare accident din istoria României” – VIDEO & GALERIE FOTO

29 iunie 1980 este cea mai neagră zi din istoria rutieră a României. De sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, peste 80 de oameni s-au îngrămădit într-un autobuz pe drumul Suceava – Botoșani care nu avea decât 33 de scaune.

 

O nenorocire cum n-a mai fost alta...


Pentru mai mult de jumătate dintre aceștia avea să fie ultima lor călătorie. Cursa s-a oprit brusc la intrarea în județul Botoșani, când din cauza căldurii, a supraîncărcării, dar și a unui defect de fabricație, o anvelopă a mijlocului de transport a explodat. Uriaș ghinion, s-a întâmplat exact în timp ce traversa un pod.


Autobuzul s-a răsturnat într-o mlaștină, unde au murit 48 de oameni. Copii care nici măcar nu împliniseră vârsta școlarizării, tineri căsătoriți cu nașii lor, mamă și copil și mulți, mulți alții. Autoritățile comuniste au mușamalizat teribilul eveniment rutier, despre care nu s-a relatat în presa vremii.

 

Ascunsă de autorități și în ziua de astăzi  


După 42 de ani, Gabriela Erdic și Sergiu Bălășcău, fondatorii ziarului Botoșăneanul, au refăcut firul evenimentelor și au descoperit că la peste patru decenii și într-un regim democratic, unele instituții încearcă în continuare să ascundă documentele din dosar, că unor anchetatori le este încă frică să vorbească și că inclusiv unii supraviețuitori evită să relateze ce s-a întâmplat atunci.

 

 

sergiu balascau gabriela erdic carte

 


Au reușit totuși să intre în posesia unor acte importante și să culeagă mărturiile cutremurătoare ale unor supraviețuitori, martori, anchetatori.


Toate acestea au compus ”Tragedia de la Huțani – cel mai mare accident din istoria României”, singura carte scrisă vreodată despre maxima nenorocire petrecută vreodată pe o șosea a țării.


Alături de filmul – mărturie al accidentului, cartea se lansează astăzi, de la ora 17:00, în sala Eminescu a Hotelului Rapsodia, în prezența unor supraviețuitori.


Intrarea este deschisă oricărei persoane care dorește să participe la eveniment.


Cartea poate fi deja achiziționată de la Librăria Luceafărul.