De ce liberalii sunt atât de tăcuți și nu văd mai nimic din abuzurile și modul discreționar în care social-democrații conduc județul? De ce PNL-iștii atacă doar Guvernul și critică rareori liderii de la Botoșani ai partidului de guvernământ?
Sunt întrebări care se nasc tot mai des la trei luni de la alegerile parlamentare și care pot avea însă o explicație foarte simplă: neoficial cele două partide colaborează. Nu pentru binele cetățeanului, ci pentru păstrarea unor funcții. Și elocvent este ceea ce se întâmplă la Consiliul Județean Botoșani. La ultima ședință de plen un proiect de hotărâre a vizat stabilirea comisiilor de evaluare a managementului instituțiilor publice de cultură aflate în subordinea CJ. Analiza activității a cinci directori de către aceste structuri nou create este decisivă pentru rămânerea lor pe posturi, nota obținută putând să le dea dreptul de a-și păstra sau nu funcțiile.
Ei bine, incredibilă coincidență, în mare parte directorii social-democrați sunt evaluați de PSD-iști, iar cei liberali de PNL-iști. Potrivit legii, din fiecare comisie astfel constituită fac parte Dănuț Huțu, directorul Direcției Județene pentru Cultură Botoșani, un reprezentant al unei instituții de cultură din alt județ (Suceava în cazul nostru) și un consilier județean. Propunerile pentru acest din urmă loc au fost făcute chiar în timpul ședinței de CJ și la final a reieșit că directorii, în bună parte, vor fi evaluați de colegii de partid.
De exemplu, Liviu Andronic, de la Școala Populară de Arte și Meserii, fost consilier județean PNL, prezentator al mitingurilor electorale liberale, îl are în comisie pe Gheorghe Sorescu, unul dintre cei mai vechi PNL-iști din Botoșani, în timp ce Aurel Melniciuc, care s-a afișat cu eșarfă galbenă la unele acțiuni liberale, va fi evaluat de Mirela Saucă, lidera Organizației Femeilor Liberale. Dan Doboș, directorul Orchestrei Populare Rapsozii Botoșanilor, care în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2012 a făcut turneu alături de candidații PSD Tamara Ciofu și Mihai Baltă, dar și PNL-istul Viorel Grigoraș, va fi evaluat din partea CJ de social-democratul Cătălin Olaru, iar Cornelia Ciobanu de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, care a răspuns în mai multe rânduri ”apelurilor” președintelui PSD al CJ de a cânta la diferite manifestări, îl are în comisie pe social-democratul Constantin Pătrăuceanu. La Biblioteca Județeană Mihai Eminescu în comisia de evaluare a activității Corneliei Viziteu a intrat o altă social-democrată, Andreea Andrei.
Și, în realitate, nu este vorba de nici o coincidență, reprezentanții CJ în aceste comisii fiind stabiliți în urma unor negocieri derulate între președintele CJ, Costică Macaleți și ex-președintele Gheorghe Sorescu.
”Cred că s-a mers pe continuitate. De exemplu și în comisiile permanente, Daniela Aramă, care a intrat în Consiliul Județean în locul lui Cristian Achiței, i-a luat locul și în comisii. Nu este de ascuns faptul că uneori dl Sorescu se întâlnește cu dl președinte pentru a discuta despre anumite proiecte de hotărâri”,
Liviu Toma, vicepreședinte CJ.
Cel vizat vede însă lucrurile puțin altfel și susține că accederea unor colegi de partid în amintitele comisii nu a reprezentat un scop în sine.
”Trebuie asigurată reprezentativitatea. Noi avem 15 consilieri, PSD are 18 și dacă nu accedem în astfel de structuri noi putem sesiza prefectul că, în ciuda rezultatelor alegerilor, nu suntem reprezentați”,
Gheorghe Sorescu, consilier județean PNL.
La aceeși ședință s-au înființat și cinci comisii de soluționare a contestațiilor, însă în condițiile date este greu de crezut că vor avea și treabă.