Vot la Județ: Pas important făcut pentru construirea monumentului de la Huțani

În urma articolelor realizate de publicația Botoșăneanul despre tragedia rutieră care a avut loc la Huțani, Consiliul Județean continuă demersurile pentru realizarea unui monument comemorativ.

 

Încă un vot pentru monumentul de la Huțani

 

Primăria Vlădeni a pus la dispoziție un teren unde va fi construit respectivul monument.  Iar joi, 21 decembrie 2023, în cadrul ședinței ordinare, consilierii județeni au votat în unanimitate proiectul de hotărâre privind „aprobarea documentației tehnico-economice și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții «Realizarea monumentului comemorativ al accidentului de la Huțani».

 

Președintele Consiliului Județean, Doina Federovici, a dat detalii despre cum va arăta monumentul.

 

„Monumentul va avea o suprastructură de rezistență din material metalic, baza fiind realizată din beton armat aparent și va conține trei trepte circulare care vor oferi un soclu monumentului. Conceptul monumentului se dezvoltă pe imaginea unei cruci descrisă de 2 brațe din oțel, în jurul căreia se va executa o scară elicoidală cu 48 trepte de culoare albă. Fiecare treaptă simbolizează câte o victimă a gravului accident. Astfel, construirea monumentului reprezintă o modalitate de a comemora viețile pierdute în tragicul eveniment”

Doina Federovici, președinte Consiliul Județean Botoșani.

 

În urma elaborării documentației tehnico-economice, a rezultat o valoare de investiție de 670.763,27 lei, inclusiv TVA 19%.

 

Ziua neagră

 

Pe 29 iunie 1980, într-o zi de vară de mare sărbătoare, Sfinții Apostoli Petru și Pavel, un autobuz care circula pe ruta Suceava – Botoșani s-a răsturnat pe unul dintre podurile care se află pe teritoriul localității Huțani. Era supraaglomerat, avea peste 80 de persoane, adulți și copii, familii întregi, femei însărcinate.

 

Unele statistici indică un număr de 48 de morți, în altele ar fi peste 50 de victime decedate. Cei care își amintesc acea zi fatidică ridică numărul morților peste pragul de 50. Nimeni nu mai are cum să știe vreodată câți au fost cu exactitate deoarece toate documentele au fost distruse între timp și nu mai există vreo copie a dosarului de atunci care a conținut mărturii, expertize, cercetări la fața locului sau concluzii criminalistice.

 

Cartea scrisă de jurnaliștii Botoșăneanul care povestește în amănunt tragedia, cu imagini de la locul accidentului, poate fi cumpărată de la Librăria Luceafărul de lângă CEC Botoșani sau comandată online pe carte.botosaneanul.roDe asemenea, volumul poate fi achiziționat și de pe Carturesti.ro.