Unii cataloghează acest demers drept o încercare de a se destabiliza serviciul public.
Alții au avansat ideea că aparatul de stat din România este supradimensionat, iar serviciile publice pot fi oferite și cu angajați mai puțini.
În aceeași ordine de idei, în instituțiile publice a existat această larghețe de a permite cumulul pensiei cu salariul. Pe alocuri, această practică împiedica accesul la locuri de muncă al tinerilor care își finalizau studiile.
Și probabil că dacă s-ar fi acționat în timp, potențialii doritori ar fi rămas în România să lucreze. Însă la acest moment s-a ajuns la cealaltă extremă în care practic nu mai există specialiști și oameni cu competențe profesionale.
Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a emis decizia nr. 91 din 25 noiembrie 2024 prin care un funcționar cu decizie de pensionare nu mai poate rămâne în activitatea profesională.
Decizia și-a produs efectele de îndată.
Din instituțiile de la Botoșani și-au încheiat contractele de muncă 47 de funcționari publici, conform unei centralizări efectuate de Instituția Prefectului, la ordinul prefectului Dan Nechifor.
La Prefectură s-au centralizat datele primite de la instituțiile publice deconcentrate după cum urmează:
Una dintre instituțiile afectate și cu impact în comunitate este Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Botoșani.
Raportat la numărul total de angajați din schema de personal, plecarea a opt persoane produce o serie de efecte negative.
Daniela Lozneanu, inspector șef ITM Botoșani
„Sunt 30% dintre posturi. Pentru că există și ordonanța «trenuleț» care este în vigoare și care nu ne permite scoaterea la recrutare prin concurs, atunci am făcut solicitare la Inspecția Muncii să ne aprobe ocuparea posturilor vacantate în urma deciziei prin transfer la cerere. Din alte instituții, poate există doritori, bineînțeles condiționați. Adică, în primul rând noi avem doar pe superior, dar asta nu e o problemă pentru că până în 30 de ani poți să ai șapte ani de vechime pe specialitate, dacă facem un calcul sumar”,
Compartimentul „sănătate și securitate în muncă” este cel mai afectat deoarece persoanele care pot activa în acest domeniu profesional trebuie să aibă studii tehnice.
Iar locurile vacantate este puțin probabil să fie ocupate prin transfer de la alte instituții. Și nici nu pot fi scoase la concurs.
Daniela Lozneanu, inspector șef ITM Botoșani
„Au plecat doi specialiști, să aducem doi specialiști și este clar că unul dintre ei trebuie să aibă ca specializare inginer chimist. Ceva de genul. Mi-e foarte greu să fiu optimistă. Este o situație extrem de delicată. Cu colegii cu care am rămas cel puțin pe relații de muncă, am mai luat colegi de pe monitorizare sau am ideea să mai mut de pe monitorizare și să trec pe control. Totuși, colegii pe care îi am în instituție sunt familiarizați cu tot ce înseamnă activitate în instituția asta. Și mă refer la zona de legislație, stăpânesc și termeni și proceduri, specificul activității”
Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție a venit după ce Tribunalul Suceava a cerut clarificări privitoare la un litigiu prin care o fostă angajată APIA pensionară a cerut să lucreze în continuare.
În trecut, legea permitea continuarea activității pentru o perioadă de trei ani. Decizia nu îi vizează pe cei care se încadrează în rândul personalului contractual sau a pensionarilor MAI și MApN.