Demersul întreprins de consilierul local Cătălina Lupașcu în privința conviețuirii dintre cetățenii majoritari cu cei minoritari a parcurs azi un prim pas.
Adică, primarul Cătălin Flutur a convocat comisia de ordine publică, a cărei președinte este. În sala de ședințe au ajuns reprezentanți ai etniei minoritare, șeful Poliției Locale, șeful Poliției Municipale, trei consilieri locali, viceprimarul Cosmin Andrei și reprezentanți ai Locativa.
Discuțiile sunt deja cunoscute, nemulțumirile asemenea.
Cătălina Lupașcu, locuiește în Parcul Tineretului și a căutat soluții pentru ca zona locuită de romi să capete o altă imagine iar cetățenii de acolo să-și găsească noi ocupații și să se lepede de cele vechi.
Iată ce le-a propus celor care stau la ghetouri:
„Să vă amenajați în jurul blocului pentru că aveți acolo o groază de spațiu verde. Cum nu există în alte zone ale orașului și mi-aș dori ca până de sărbătorile pascale să amenajați, să vă plantați copaci, să solicitați bănci, dar pe care să le întrețineți. Și acolo să vă petreceți timpul liber, aveți spațiu aveți ce vă trebuie”,
Cătălina Lupașcu, consilier local
Spațiul verde odată amenajat ar urma să fie împrejmuit și transformat într-o zonă de petrecere a timpului liber.
Pentru că, nemulțumirea generală este că grupurile de cetățeni din Parcul Tineretului ar trebui să renunțe la a sta sub geamurile altor oameni și a vocifera.
”Când dimineața cineva se lipește de blocul meu și începe a țipa, a vorbi tare… nu se poate. Dv. spuneați că mai mâncați semințe, eu vreau să vă întreb doar atât, ce ar însemna ca noi toți să urlăm pe stradă unii la alții și ce ar însemna ca noi toți să ieșim în zonele publice și să mâncăm semințe. Societatea noastră românească investește în tot ceea ce înseamnă persoane aflate în zonă de risc social. Și nu cerem nimic, decât comportament civilizat”
Cătălina Lupașcu, consilier local
CINCI lucruri le-a cerut Cătălina Lupașcu acestor oameni:
”Să poți merge pe stradă fără să țipi unul la altul, să nu consumi băuturi alcoolice în spațiul public, să-ți petreci timpul în perimetrul locuinței tale, să nu mănânci semințe, să nu stai pe scara blocului meu, da? Fiindcă acel bloc este proprietatea mea și nu vrea ca cineva să stea pe proprietatea mea. Sunt cinci comportamente pe care noi le solicităm de la dv.”
Cătălina Lupașcu, consilier local
Primul care a izbucnit a fost ”Carai”, botoșăneanul care s-a vrut primar și care a spus că nue ste de acord cu propunerea Cătălinei Lupașcu, ci mai degrabă cu aducerea mai multor polițiști în zonă pentru a fi pedepsiți cei care greșesc.
Cât despre curățenie sau amenajarea unui spațiu verde…
”Dv. spuneți esența problemei prea incisiv. Dv cereți prea mult, ne cereți prea mult, Unde este spațiu verde doamnă, mergeți și ne arătați că noi nu știm. Unde spuneți dv. spațiu verde? Chiar toți suntem inculți, d-na consilier? Vă rog frumos”,
Florin Zbierea
Loredana Lascarache, aflată la aceeași masă: Asta înseamnă că trebuie să iei o sapă și să îți faci.
Carai: Tu nu vorbi că nu ai dreptul să vorbești.
Loredana Lascarache: Cine-i cheamă pe ăștia aici, eu nu mai vin la ședințe.
Reacția a fost la adresa lui Gheorghe Borcoi și a lui Carai, ultimul părăsind ședința după o serie de schimburi de cuvinte mai dure cu concitadinii lui.