Din interiorul companiei de apă și canalizare a județului și nu numai s-a tot avansat ideea că există localități întregi care sunt branșate la rețeaua publică de apă, dar care nu sunt facturate.
Și pentru că lucrurile par să fi trenat fără ca cineva să repare această situație prin care s-ar fi redus pierderile de apă și totodată ar fi crescut veniturile, șeful Serviciului Antifraudă a luat decizia să trimită propriii oameni din subordine, în controale aleatorii.
Așa a fost depistată casa din localitatea Victoria, comuna Stăuceni. Nu una neapărat abandonată, construită din chirpici și cu acoperiș din paie. O casă vizibil locuită și cu nevoie de apă.
Dar la care consumul a fost zero, cel puțin în ultimii doi ani. Deși privind mai atent, ultima factură emisă pentru acest contract ar fi de fapt de prin 2020.
La verificarea apometrului a fost găsit un magnet de dimensiune mai mari, lipit pe laterala aparatului. La momentul în care era îndepărtat, echipamentul arăta activitate. La revenire, rotița din interior se bloca, astfel că apa putea trece facil, fără a fi înregistrat consumul pe aparat.
„A fost un control inopinat în care se cunoștea faptul că nu au fost făcute verificări din varii motive”, a mărturisit Sorin Ciobanu, șeful Serviciului, Control și Antifraudă din cadrul societății Nova Apaserv.
În urma controlului s-a descoperit faptul că titularul contractului este de fapt o persoană decedată.
Iar cei care au intrat în posesia proprietății nu au mai avut niciun motiv să reînnoiască relația contractuală cu Nova Apaserv.
Aparent casa era nelocuită, proprietarul fiind decedat.
În realitate era cât se poate de locuită, iar apa era furată cu magnetul. Dosarul ar urma să ajungă în instanță pentru ca ulterior să fie stabilit un prejudiciu care să fie recuperat de la familia în cauză.
Întrebarea care rămâne este cum niciun cititor zonal al operatorului nu a ajuns la această familie? Și cum rămân sate întregi neverificate?
Sorin Ciobanu, șef Serviciul Control și Antifraudă SC Nova Apaserv SA
„De aproximativ patru luni am semnalizat în Consiliul de Administrație, toată lumea se plânge că nu sunt bani, dar avem localități care nu a fost citite de un an, doi sau trei. Și când am văzut că nimeni nu vrea să detașeze pe cineva i-am trimis pe-ai mei”,
Inclusiv la Botoșani ar fi străzi unde nu se face citirea apometrelor.
Noul președinte al Consiliului Județean susține că a primit numeroase mesaje, pe toate canalele de comunicare, privitoare la problemele de la Nova Apaserv.
Valeriu Iftime, președinte CJ Botoșani
„Vreau să vă spun că eu am primit în afara de corespondența electronică, WhatsApp, Facebook «jdemii» de comentarii. Telefoane primite, intervenții făcute doar pe apă. Deci pur și simplu apa asta este un vulcan, un mușuroi cu tot felul de probleme și vreau să mă lămuresc. Dar nu vreau să iau decizii și nu pot să emit o opinie foarte coerentă acum, până nu studiez”,
Șeful Județului a anunțat încă din prima zi de mandat că intenționează să efectueze un audit la compania de apă și canalizare a județului, care să reflecte starea financiară reală a operatorului.
Ulterior, după ce va avea imaginea completă, președintele Consiliului Județean susține că poate gândi și o formă de reorganizare.
„...de facturi, să fie mai puține, să facă iar la asociațiile de proprietari. Cum este în toată țara, mai este la Focșani, unde este doar încasarea, nu și facturarea de către asociații. Toate aceste lucruri trebuie discutate”.
A avut o primă discuție cu un proiectant de la Ministerul Fondurilor Europene pentru a analiza șansele accesării celor 150 de milioane de euro din prima etapă a Programului de Dezvoltare Durabilă (PDD).
Ulterior va avea o ședință lărgită cu toții șefii de la „Apă”, inclusiv de la ADI Aqua.
Valeriu Iftime, președinte CJ Botoșani
”Ideea este că această companie are o funcționare astăzi și trebuie văzut dacă ea poate merge pe termen lung, este nevoia de investiții, spun eu că undeva la 500 de milioane de euro. Cum găsim banii ăia? Asta este povestea, ce spun ei, care sunt în companie?”
În cazul în care primele concluzii nu vor creiona un viitor care să reflecte redresarea companiei, Valeriu Iftime susține că poate apela la soluții mai dramatice.
Valeriu Iftime, președinte CJ Botoșani
”Dacă nu are viitor o închid eu, decât să o închidă alții. Să ne ia nu știu care creditori să ne spună: plătește sau intri în insolvență. Trebuie să fim foarte, foarte atenți aici, nu te joci. În afara lucrurilor foarte, foarte mari, de strategie, de unde te alimentezi cu apă, ce faci, cum e cu barajul, conducta de la Prut. Toate le pun la pachet, asta înseamnă un audit tehnic al statusului companiei de apă de la Botoșani și direcția de viitor”.
În orice caz, Valeriu Iftime susține că dorește să stopeze mesajele privitoare la furturi, oameni nemulțumiți sau facturi prea mari.
Și că are soluții în acest sens.