ANI a sesizat Parchetul General al României în cazul deputatului Stelică Strugaru

 

Parlamentarul de Darabani este acuzat, că, alături de alţi cinci deputaţi, ar fi încălcat legea conflictelor de interese. Mai exact, deputaţii Oana Mizil (PSD), Mate Andras (UDMR), Stelică Strugaru (PDL), Sonia Drăghici (PSD) şi Mihai Radana şi-ar fi angajat rudele în cadrul birourilor parlamentare proprii.
ANI a depistat şase contracte încheiate de deputaţi cu rudele lor în valoare totală de 46.745 euro. ANI a sesizat în acest caz parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a demarat procedurile pentru anularea contractelor încheiate cu rudele parlamentarilor. Potrivit ANI, cei cinci deputaţi şi-au angajat soţiile, mamele sau copiii în cadrul birourilor parlamentare din circumscripţiile în care au fost aleşi. “Stelică IACOB STRUGARU, deputat în Parlamentul României, a propus angajarea și a avizat contractul individual de muncă privind angajarea fiului său, dl. Radu IACOB STRUGARU, începand cu data de 01.06.2009, în cadrul Biroului Parlamentar - Circumscripția electorală nr. 7 Botoșani”, se arată în comunicatul Agenţiei Naţionale de Integritate. 
Ce spune Codul Penal
Potrivit ANI, Strugaru si ceilalţi patru deputaţi au încălcat prevederile legii 161/2003. Potrivit legii, prin ”conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative”. În Codul Penal se menţioneaza următoarele: ”conflictul de interese constă în îndeplinirea, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, a unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv". În cazul nostru, folosul material este leafa primită de rude în urma angajării la cabinetele parlamentare ale celor cinci deputaţi. (S.B.)