Angajatorii speriaţi de Codul Muncii: Mii de contracte de muncă la ITM

 

Modificările aduse la noul Cod al Muncii i-au cam speriat pe unii angajatori botoşăneni care în trecut obişnuiau să folosească persoane fără forme legale de muncă. În doar trei săptămâni de zile, au fost înregistrare la Inspectoratul Teritorial de Muncă aproape 3.000 de contracte noi de muncă.
Conducerea ITM susţine că acest lucru constituie o premieră pentru instituţie în condiţiile în care media lunară în perioada precedentă era de maximum 1.300 de noi contracte de muncă înregistrate. Legislaţia în vigoare i-a determinat de patroni să intre în legalitate şi să folosească forţa de muncă cu forme legale. În doar trei săptămâni de când au fost demarcate controalele mixte cu inspectori ai ITM şi reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi sau Direcţia de Sănătate Publică, au fost depistate nu mai puţin de 7 persoane muncind la negru, amenzile aplicate angajatorilor fiind de 10.000 de lei fiecare. Au fost de asemenea sancţiuni şi pe vechea legislaţie în cuantum de 3.000 de lei, din cauza faptului că, la momentul controalelor, angajatorii nu se aflau în localitate pentru luarea la cunoştinţă a procesului verbal încheiat de inspectorii ITM. “O parte sunt pe noua legislaţie cu amendă de 10.000 de lei, două sunt pe vechea legislaţie cu 3.000 de lei ca sancţiune, dacă identificarea a fost făcută înainte de intrarea în vigoare a noului Cod al Muncii”, a declarat Leonard Kohut, inspector şef adjunct ITM.
“Nu ştiu dacă au mai fost vreodată atât de multe contracte noi”
Amenzile usturătoare dar şi riscul cătuşelor în cazul în care sunt depistate muncind la negru mai mult de cinci persoane, i-au determinat pe patronii firmelor locale să încheie contracte pentru acei angajaţi pentru care nu făcuseră acest lucru. Situaţie care a adus un record în cadrul instituţiei. “Ca număr de contracte de muncă avem  de la intrarea în vigoare a noului Cod al Muncii 2.804, ceea ce este un număr foarte mare din punctual meu de vedere pentru că pe întreaga lună erau 1.300 de contrite de muncă, anterior intrării în vigoare a noului Cod al Muncii. Este vorba despre aproape 3.000 de contracte în trei săptămâni, aşa un număr de mare nu ştiu dacă a mai fost vreodată”, a mai spus Leonard Kohut.  Cunatumul total al amenzilor aplicate de inspectorii muncii de la data de 1 mai este de aproape 170.000 de lei, atât pe linia Relaţiilor de Muncă cât şi a Sănătăţii şi Securităţii în Muncă.