Angajatori obligaţi să îşi protejeze angajaţii de ger

 

DEMOLARE - IMOBILDatorita faptului ca prognozele meteo estimeaza atingerea de temperaturi ridicate extreme, Inspectoratul Teritorial de Munca va verifica daca agentii economici respecta prevederile legii privind masurile ce pot fi aplicate in aceste perioade, pentru protectia persoanelor incadrate in munca.

Prin temperaturi extreme negative, se inteleg temperaturile exterioare ale aerului care scad sub -20 grade Celsius, sau corelate cu conditii de vant intens , pot fi echivalate cu acest nivel.

In aceste perioade, angajatorii trebuie sa ia toate masurile prevazute de Legea securitatii si sanatatii in munca, nr 319/2007 si hotararile de guvern in aplicare, pentru asigurarea conditiilor de microclimat la locul de munca in limitele prevazute, masuri ce se vor stabili de catre angajator cu reprezentantii sindicatelor sau ai salariatilor, dupa caz.

In perioadele cu temperaturi scazute extreme, angajatorii trebuie sa asigure urmatoarele masuri minimale pentru mentinerea starii de sanatate a salariatilor care lucreaza in aer liber: distribuirea de ceai fierbinte 0,5-1L persoana/schimb, acordarea de pauze pentru refacerea capacitatii de termoreglare; se vor asigura in acest scop spatii fixe sau mobile cu microclimat corespunzator, asigurarea echipamentului individual de protectie.

Angajatorii care nu pot asigura conditiile respective, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii salariatilor, vor lua masurile dispuse in Ordonanta 99/2000 – respectiv, reducerea programului de lucru, intreruperea colectiva a lucrului cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta, conform prevederilor legale. In unitatile in care functioneaza Comitetele de Securitate si Sanatate in Munca masurile vor fi stabilite de acestea, iar in institutii si unitati finantate din fonduri bugetare si extrabugetare, masurile vor fi stabilite de ordonatorii de credite, respectiv de conducatorii institutiilor.

Daca masurile de preventie nu au fost indeplinite se sanctioneaza cu amenzi intre 1.500-2.500 lei, in cazul in care faptele nu au fost savarsite in astfel de conditii incat sa fie considerate, potrivit legii penale, infractiuni.