Angajați de la mai multe instituții, la aceeași masă pentru reintegrarea deținuților din Penitenciarul Botoșani

Au fost organizate sesiuni de dezbateri și analize cu scopul de a concepe planuri de intervenție pre și post liberare pentru persoanele custodiate.

 

Redăm integral comunicatul transmis de reprezentanții Penitenciarului Botoșani.

 

Misiunea redării persoanelor condamnate societății poartă uneori uniformă,  alteori haină civilă. Ea este mai presus un singur sistem și responsabilizează întreaga societate, deopotrivă.

 

De ce este astăzi nevoie de mai mult?

 

La ora actuală, regândirea sistemului penitenciar, precum și celui de probațiune, reprezintă o necesitate și un deziderat pentru România, demers ce se implementează și la nivelul Penitenciarului Botoșani prin Proiectul Correctional.

 

Cum se întâmplă acest lucru?

 

Drumul parcurs se așterne pas cu pas, iar logica lucrului bine făcut ne responsabilizează a acționa pe paliere diferite, dar necesare în derularea acestui demers. Astfel, pe lângă etapele de pregătire profesională a personalului de specialitate și ridicarea Centrului Corecțional, gândit să asigure potențarea resurselor interne, familiale și comunitare în scopul reinserției sociale și reducerii recidivei, a fost necesar să reunim la aceeași masă specialiști din cadrul celor două instituții, reprezentanți ai autorităților locale, dar și ONG-uri.

 

În ce scop?

 

Reintegrarea socială a persoanelor care au executat măsuri privative de libertate reprezintă un proces complex, care este inițiat și susținut în perioada detenției, dar necesar a fi continuat, adaptat și susținut în perioada post-executorie, momentul în care acestea revin în societate. 

 

 Cum am procedat?

 

  • Am organizat două sesiuni de dezbateri și analize, cu participare interinstituțională (Serviciul de Probațiune Botoșani, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, Inspectoratul Școlar Județean, Direcția de Asistență Socială, Direcția de Sănătate Publică, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog și Asociația Serviciul Umanitar pentru Penitenciare Flliala Moldova). 
  • S-au pus bazele unei colaborări care să asigure o optică comună pentru parcurgerea etapelor succesive ale procesului de reintegrare socială, printr-un mecanism centrat pe nevoi, resurse și oportunități.
  • Prin expertiza și priceperea fiecărui membru al echipei, am obținut primul draft al celor două planuri de intervenție pre și post liberare pentru persoanele custodiate.

 

Eforturile conjugate și sinergia dintre toți factorii responsabili de asigurarea unui proces recuperativ și incluziv al celor care au greșit în fața legii, pot duce la rezultate mult mai bune decât ar putea fi obținute de fiecare, individual. Doar împreună evoluăm!