ANCHETELE ANULUI - IULIE : Pensionarii de zeci de milioane care ne conduc

 

Ales local, pensie frumuşică, funcţie politică şi membru prin tot felul de comisii plătite binişor, acesta ar putea fi portretul robot al pensionarului modern din Botoşani. Aproape că nu există structură decizională în Botoşani fără să fie bine garnisită cu vîrstnici. În timp ce majoritatea pensionarilor trăiesc de pe o zi pe alta, aceştia au cu totul alte griji decît cea a zilei de mîine.

TSD

Septuagenarul cu "Ştefan Gheorghiu"

Şase din cei 30 de consilieri judeţeni sînt pensionari. Cu alte cuvinte, 20% dintre aceştia au ieşit din cîmpul muncii, dar nu şi din cel al politicii. Mihai JitarasuSocial-democratul Mihai Jîtăraşu (foto dreapta), fost la PSDR, PRM, Partidul Popular, cîndva chiar războinic de-al lui Becali la PNG-CD, are 77 de ani şi gîndul retragerii nu pare să îl bată. Economist absolvent de “Ştefan Gheorghiu”, are o pensie de aproximativ 1.500 de lei, la care se adaugă indemnizaţia de consilier judeţean, în jurul a 800 de lei. Dar asta nu e tot. El este şi membru al Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică, de unde mai ia în jur de 500 de lei într-o lună, astfel încît, de pe urma calităţii de consilier, ajunge să ia aproape la fel de mulţi bani ca şi din pensie. Foarte activ, bătrînelul nu s-a oprit însă aici. În 2009 încă mai era membru şi în consiliul de administraţie al SC Locativa SA, de unde, pînă cînd s-a luat decizia privitoare la diminuarea la 1% din salariul directorului general a indemnizaţiilor membrilor CA, ridica şi de acolo peste 300 de lei. În fine, pricepîndu-se la foarte multe lucruri, este şi membru în Adunarea Generală a Acţionarilor restrînsă de la SC Apa Grup SA.

 “Mi-am semnat singur decizia de pensionare”

Jîtăraşu nu este însă o excepţie. La al doilea mandat de consilier judeţean este inclusiv liderul Sindicatului Judeţean al Pensionarilor. Eugen NituraMaria Paraschiv cîştiga chiar la un moment dat mai mulţi bani de pe urma mandatului şi a altor posturi călduţe decît din pensie. Astfel, în 2008 ea a beneficiat de o pensie de 8.400 de lei, a primit ca membru al Consiliului Judeţean indemnizaţii totale de 4.900 de lei şi a fost şi membru al consiliului de administraţie al Casei de Asigurări de Sănătate, calitate în care a ridicat alţi 4.800 de lei.

Cu excepţia liberalilor, toate celelalte formaţiuni reprezentate în CJ au pensionarii lor. Eugen Niţură (foto stînga)de la PRM nu face altceva decît să urmeze exemplul noului său şef de partid, Ştefan Baban, care de mai bine de jumătate de an a trecut în rîndul pensionarilor. “Mi-am semnat singur decizia de pensionare”, ne-a declarat Niţură. Are 67 de ani şi a ieşit din cîmpul muncii în urmă cu trei ani, de la Agromih Dîngeni, societate la care era director general. Aceasta după ce revoluţia l-a prins pe postul de conducător al Direcţiei Agricole.

Pensionarii din CJ

 NUME

 PARTID

 CUANTUM PENSIE 

 Timotei Cîrligeanu

 PDL  

 43.202 lei 

 Mircea Holeiciuc

 PSD

 11.000 lei

 Mihai Jîtăraşu

 PSD  

 17.480 lei

 Eugen Niţură

 PRM

 19.000 lei

 Eugen Mirăuţă

 PSD 

 În acest an şi-a făcut dosarul

 Maria Paraschiv

 PSD

 8.400 lei

*Cuantumul pensiilor reprezintă sumele încasate în tot anul 2008, conform declaraţiilor de avere completate în 2009.

Puzderie de vîrstnici politicieni la societăţile de stat

O puzderie de pensionari regăsim şi la societăţile de gospodărire comunală din Botoşani. Mulţi dintre vîrstnici nu se mulţumesc doar cu mandatele de aleşi şi au acces în structurile de conducere ale unităţilor Consiliului Judeţean sau Consiliului Local. Astfel, colonelul în rezervă Lucian Cilinschi, cel care în urmă cu vreo trei ani cîştiga circa 4.500 de lei ca pensionar şi ca şef prin tot felul de structuri de stat, este membru în consiliul de administraţie de la Locativa, ca şi Mihai Jîtăraşu. PRM-istul Eugen Niţură şi PDL-istul Dinu Aolăriţei fac parte din CA-ul societăţii Eltrans şi aceeaşi Niţură şi Jîtăraşu sînt şi membri în AGA restrînsă de la SC Apa Grup SA. Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, acea structură care a mîncat anul precedent peste 100.000 de lei fără nici o finalitate concretă, are la rîndul ei pensionarii săi. Miting pensionariSocial-democraţii Eugen Mirăuţă şi Mihai Jîtăraşu fac parte din acest ATOP care le întregeşte veniturile cu cîteva sute de lei pe lună. Nu doar unităţile care ţin de Consiliul Judeţean şi Consiliul Local au prin consiliile de administraţie pensionari. Casa de Asigurări de Sănătate a avut-o o bună perioadă de timp printre administratori pe lidera pensionarilor botoşăneni, Maria Paraschiv.

PSD-iştii dau vina pe pensionarul Conţac

Consiliul Local Botoşani are la rîndul său propriul pensionar, social-democratul Florentin Pietraru, lucru care face ca PSD să fie partidul cu cei mai mulţi pensionari aleşi la judeţ şi municipiu, lucru pe care şefii organizaţiei nu îl neagă. Aceştia susţin însă să lista de candidaţi a fost aprobată în 2008, cînd preşedinte al filialei era Constantin Conţac, cel care, atunci ca şi acum, era la rîndul său pensionar. “Şi în opinia mea este o listă cu persoane în vîrstă, dar vreau să îmbinăm experienţa noastră cu elanul tinerilor. În mod sigur, în viitor, lista va cuprinde şi o pondere importantă a tinerilor. Voi încerca să fac un optim între tineri şi vîrstnici”, ne-a declarat Gheorghe Marcu, preşedintele PSD Botoşani. În 2008, după 18 ani de politică social-democrată, acesta a ajuns în situaţia paradoxală ca, atunci cînd a dobîndit un nou mandat de consilier judeţean, să realizeze că, în afara unei singure persoane, este cel mai tînăr PSD-ist din CJ. “Voi face apel la tineri specialişti să se implice pentru că administraţia unei comune, unui oraş, unui municipiu sau unui judeţ înseamnă ştiinţă de carte”, a mai arătat senatorul.

Foştii militari, şefi de instituţii sau primari

Deşi legea privind interzicerea comulului pensiei cu salariul a mai rărit din vîrstnicii care mîncau şi pensie şi retribuţie de la stat, pensionarii şefi de instituţii nu au dispărut. Ioan OnutuAstfel, Ioan Onuţu (foto dreapta) a preferat să renunţe la pensia de fost ofiţer MApN de circa 2.000 de lei doar ca să rămînă director la Poliţia Comunitară. Colonelul în rezervă Lucian Cilinschi nu a plecat din fruntea Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă nici după ce n-a mai fost plătit pentru această funcţie. Aceasta după ce o perioadă bună de timp a luat vreo 1.600 de lei pe lună ca… voluntar şef.

Trei din cele 79 de primării sînt conduse de pensionari. Este vorba de Andronic Cirimpei de la Coţuşca, Aurel Ungureanu de la Vîrfu Cîmpului şi proaspătul ales Vasile Adăscăliţei din Răchiţi. Cu toţii sînt ofiţeri în rezervă, primii doi sînt liberali, cel de al treilea este democrat-liberal. “Ideal, atunci cînd ai un for decizional, este să ai reprezentanţi din tot spectrul profesional şi social. A fost opţiunea partidului la momentul respectiv”, a afirmat Cătălina Lupaşcu, vicepreşedintele PNL al CJ. Tot liberalii au şi un viceprimar pensionar, Petrea Chiribuţă la Truşeşti, absolvent de liceu teoretic.

Sergiu BĂLĂŞCĂU

Pensionarii continuă să ocupe posturi cheie la nivelul multor instituţii şi unităţi de stat din Botoşani. Cum 2010 n-a fost an cu alegeri, componenţa Consiliului Judeţean este aproape aceeaşi, lucru valabil şi pentru consiliile locale. Ba mai mult, în 2010 primar la Răchiţi a devenit un pensionar MApN, iar conducerea "din umbră" a UNPR, partid de guvernămînt, a încăput pe mîinile lui Constantin Conţac, pensionar în acte, care încet-încet revine în prim planul vieţii politice din România.