ANCHETELE ANULUI, FEBRUARIE : Sindicat de 4 miliarde la Protecţia Copilului

 

În perioada dinte ani Botoşăneanul.ro vă propune o retrospectivă a investigaţiilor realizate în 2010. Timp de cîteva zile veţi putea parcurge astfel cele mai citite şi comentate anchete din ultimele 12 luni şi, totodată, să analizaţi cum au evoluat lucrurile după publicarea materialelor.

Cum a ajuns sindicatul „Impact” de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) atît de puternic? Cum a putut să scoată cîte 1.000 de oameni în stradă? Cum au devenit angajaţii afiliaţi unii cu sporuri mai mari decît salariul de bază? Dincolo de priceperea juridică sau de arta negocierii mai există un aspect foarte important : banii.
Sedinta de alegeri ImpactÎncasări de peste 100.000 de euro
„Impact” este probabil cel mai bogat sindicat din Botoşani.  În aproximativ trei ani şi jumătate, mai exact din mai 2006 şi pînă în ianuarie 2010, acesta a avut venituri numai din cotizaţii de nici mai mult, nici mai puţin de 414.307,39 de lei adică peste 4 miliarde de lei vechi sau, dacă vreţi, circa 100.000 de euro. Acestora li s-au mai adăugat încasări din dobînzi obţinute prin plasarea banilor în bănci şi altele din activităţi fără scop lucrativ, astfel încît, în final, s-a ajuns, după cum se poate vedea şi în facsimilul alăturat, la venituri de peste 437.000 de lei.Raport financiar Impact (Medium) 
Mai mulţi sindicalişti decît angajaţi
Cum s-a reuşit adunarea atîtor bani? Printr-o activitate intensă de atragere de noi membri desfăşurată în paralel cu aceea de cîştigare de noi drepturi financiare. Fiecărui membru i se opreşte 0,7% din salariul brut drept contribuţie la „Impact” şi, practic, orice om adus în plus în sindicat şi orice drept salarial nou dobîndit au însemnat încasări mai mari. Astfel, au fost incluşi în „Impact” pe lîngă lucrătorii propriu-zişi ai DGASPC şi asistenţii personali ai oamenilor cu handicap grav şi chiar angajaţi ai altor instituţii, precum asistenţii sociali de pe lîngă primării sau salariaţii Serviciului Public Local de Asistenţă Socială Botoşani sau ai Direcţiei de Asistenţă Socială Dorohoi. Astfel, dacă în anul 2006 sindicatul avea 959 de membri, la finele lui 2009 s-a ajuns la 1.270. Cum spuneam, aceasta a fost doar o parte a strategiei care a dus la majorarea veniturilor. Practic, „Impact” are mai mulţi membri decît are angajaţi DGASPC.
Tot mai multe drepturi financiare

A doua a privit obţinerea de noi drepturi băneşti. „S-a reuşit astfel obţinerea unor drepturi net superioare celor obţinute în anii anteriori, atît de natură salarială, cît şi privitoare la concediul de odihnă, concediul de studii plătit de angajator, precum şi pentru menţinerea securităţii şi sănătăţii în muncă a salariaţilor”, se arată într-un raport întocmit de fosta conducere a „Impact” pentru perioada 2006 – 2009. Printre altele, în doi ani de zile s-au iniţiat şi finalizat peste 50 litigii de muncă ce au avut ca obiect de la cîştigarea unor drepturi pentru funcţionari publici, asistenţi maternali profesionişti, asistenţi personali sau personalul contractual şi pînă la menţinerea unor altor drepturi contestate de DGASPC sau Curtea de Conturi.Raport financiar Impact 2 (Medium)
Banii din conturi s-au triplat
Astfel s-a ajuns ca „Impact” să îşi tripleze disponbilităţile financiare în mai puţin de patru ani de zile. Dacă în mai 2006 acesta avea în conturi doar 31.000 de lei, anul trecut a fost încheiat cu aproape 96.000 de lei, adică aproape un miliard de lei vechi. Banii sînt într-un cont curent, pe card, într-un depozit la termen. Dar asta nu e tot. Sindicatul mai deţine şi un Volkswagen Passat, două laptopuri, biblioteci, mobilier şi birotică. Toate acestea în condiţiile în care DGASPC s-a confruntat cu grave probleme financiare în ultimii doi ani, oamenii nu şi-au luat la timp salariile şi s-au organizat mari manifestaţii de protest.
„Am gestionat bine baniiMarius Orosanu       
Aproape 100.000 de lei s-au cheltuit cu salariile, asigurările şi protecţia socială. „Impact” a avut un angajat şi a mai acordat ajutoare de deces şi alte ajutoare financiare; -         Peste 64.000 de lei s-au consumat cu protocol, reclamă, publicitate şi materialele necesare pentru acţiunile de protest; -         Mai mult de 44.000 de lei s-au cheltuit cu consumabile, papetărie şi birotică; -         Aproape 32.900 lei s-au dus pe deplasări şi cazări la şedinţele FNS Pro Asist, la acţiunile „Impact” şi Cartel Alfa, inclusiv costul carburantului; -         Aproape 30.000 de lei s-au cheltuit cu servicii executate la terţi, în principal pentru plata expertizelor la litigii. S-au mai consumat fonduri cu mobilier, produse electrice, electronice şi electrocasnice, cu poştă şi telecomunicaţii, cu servicii bancare, cu contribuţii şi cotizaţii la federaţii sindicale, cu asigurări,. Taxe şi reparaţii auto. Toate acestea se regăsesc într-un raport financiar semnat de fostul lider Marius Oroşanu. „Am gestionat bine banii. Politica a fost să nu se acorde cadouri cu ocazia Paştelui, Crăciunului şi altor sărbători. Noi am negociat aceste drepturi prin contractul colectiv de muncă, ca să le plătească angajatorul”, ne-a declarat Marius Oroşanu.
„Poate sînt şi alte metode de a strînge baniNicolae Macovei

Neoficial se vehiculează variante precum că sindicalişti ar fi ajutat mai mulţi oameni să devină angajaţi ai DGASPC cu condiţia ca ulterior să devină membri ai „Impact”, adică ar fi fost vorba de o sindicalizare forţată. În alte cazuri se vorbeşte despre un anumit procent oprit atunci cînd se cîştiga un nou drept financiar pentru salariaţi. Acestea sînt însă contrazise de noua conducere, care susţine că oamenii s-au înscris benevol „Oamenii au venit la bine. Au fost atraşi de faptul că membrilor de sindicat li s-au acordat drepturi pe care conducerea nu le acorda”, a explicat Nicolae Macovei, preşedintele „Impact”. Pentru alţi lideri sindicali din Botoşani forţa financiară a grupări salariaţilor de la DGASPC constituie un mister. „Poate sînt şi alte metode de a strînge bani. Oricum, e un mare semn de întrebare pentru mine. Noi aveam la un moment dat 10.000 de membri de sindicat şi plăteau toţi contribuţia şi nu aveam atîţia bani, dar nu e treaba mea acum”, a afirmat Vasile Chiru, preşedintele BNS Botoşani. Cifra lunară a salariilor la DGASPC este de circa 2,6 milioane de lei, ceea ce înseamnă că numai de la aceştia se adună lunar peste 18.000 de lei. Un simplu calcul arată că doar de la angajaţii direcţiei se colectează într-un an peste 200.000 de lei, adică mai mult de două miliarde de lei vechi.
Sergiu BĂLĂŞCĂU

"Pacea" de la Impact nu a ţinut decît aproximativ jumătate de an. În vară a izbucnit un conflict de proporţii între fosta şi actuala conducere a sindicatului. O grupare din jurul lui Marius Oroşanu l-a acuzat pe Nicolae Macovei şi pe colegii săi din fruntea Impact că ar fi "vîndut" sindicatul conducerii DGASPC. A luat o fiinţă un nou sindicat, "Alfa", în cadrul direcţiei, s-a ajuns la plîngeri la Poliţie şi la o dispută dură pe membri de sindicat. Aceasta în condiţiile în care salariile angajaţilor DGAPSC s-au diminuat drastic prin eliminarea mai multor sporuri.