ANCHETA SĂPTĂMÂNII : Distracţie de 10 milioane euro lângă cimitir, de la buget

 

Programul european de amenajare a zonei Cornişa care trebuia parafat săptămâna trecută la Botoşani de Elena Udrea presupune un efort financiar considerabil şi din partea bugetului local. În jur de 10 milioane euro este contribuţia care va trebui asigurată de municipalitate. Cum nu are disponibilă o asemenea sumă Primăria ar putea efectua un nou împrumut bancar.

Proiectul este de 87 de milioane de lei, Primăria trebuie să pună jumătate

Primăria Botoşani se află în etapa finală a accesării unor fonduri în cadrul Programului Operaţional Regional, axa 5. Acestea vizează crearea unei zone de agrement pe versantul Cornişa de la intrarea în oraş dinspre Suceava. Acum acolo se află Cimitirul Pacea, iar lângă acesta de ani de zile botoşănenii fac plajă fără să fie amenajată vreo terasă, un bazin sau altceva de acest gen. Proiectul, care a parcurs toate etapele şi mai are nevoie doar de semnătura ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului, prevede transformarea totală a respective părţi a oraşului. Acolo ar urma să se construiască, printre altele, un bazin de înot, un patinoar acoperit, un lac artificial, un amfiteatru, terenuri de tenis şi o parcare de 270 de locuri. În total programul se ridică la 87 de milioane de lei, însă marea problemă este că din această sumă 50% trebuie să reprezinte cofinanţare de la bugetul local. Cum municipalitatea nu dispune de o asemenea sumă, singura soluţie viabilă o reprezintă contractarea unui nou credit bancar. “Este proiect generator de venituri şi aşa este prevăzut în legislaţie”, a declarat viceprimarul Cătălin Alexa despre cofinanţarea care trebuie asigurată de municipalitate. Pe de altă parte, acesta susţine că, odată finalizat, complexul va duce la crearea a 75 locuri de muncă, salarizarea urmând să fie asigurată din veniturile realizate din exploatarea centrului.
Rate de aproape 9 miliarde de lei vechi
Primăria are deja în derulare trei credite contractate la bănci comerciale. Împrumuturile bancare efectuate generează rate lunare cumulate de 873.000 de lei. Acesta provin de la două dintre cele trei credite accesate de Primăria Botoşani. Primul, de la Raiffeisen Bank, în valoare de 25 de milioane de lei, a fost utilizat pentru asfaltarea mai multor străzi şi pentru el se plătesc rate de ceva peste 300.000 de lei, iar del de-al doilea, de la OTP, în valoare de 24,7 milioane de lei, presupune achitarea unei rate de 260.000 de lei. La acest sume se adaugă dobânzile şi se ajunge astfel la totalul de aproape nouă miliarde de lei vechi. Practic, fiecărui locuitor al municipiului, indiferent dacă este adult sau copil, îi revin anual de plată o sută de lei pentru aceste împrumuturi care se vor returna inclusiv atunci când unii dintre actualii elevi vor deveni contribuabili. Şefii de la municipiu dau însă asigurări că situaţia financiară a instituţiei este liniştitoare şi că nu s-a depăşit gradul de îndatorare permis de lege. „Nu am avut nici o zi de întârziere, nu am avut nici o eşalonare, absolut nimic. Am mereu două priorităţi: ratele la bancă şi plata salariilor”, a afirmat Valerian Sănduc, directorul economic al Primăriei Botoşani. Municipalitatea mai are în derulare un credit, de 30 de milioane de lei, prin Intesa Sanpaolo Bank, numai că la acesta nu s-a început încă plata ratelor. În aceste condiţii, împrumutul care se prefigurează pentru parcul de agrement ar fi cel de-al patrulea.
Folosesc şi bani de la alte proiecte
Şefii de la municipiu speră totuşi să nu fie nevoie de împrumutarea a peste 40 de milioane de lei, cât ar reprezenta cofinanţarea necesară pentru parcul de agrement de la Cornişa. Demararea procedurilor efective de accesare a unui credit ar urma să fie amânate până anul viitor deoarece se mai aşteaptă unele rambursări din alte proiecte europene care ar urma să fie utilizate pentru proiectul menţionat. “S-a vehiculat ideea să se mai contracteze un credit de 100 de miliarde de lei vechi”, a precizat Valerian Sănduc, directorul economic al Primăriei Botoşani. El a adăugat însă că se va apela la acesta după ce se va cunoaşte exact situaţia rambursărilor. Totodată, el a adăugat că din creditul de la Intesa Sanpaolo Bank, care nu a fost în întregime consumat, 1,5 milioane de lei sunt repartizaţi tocmai pentru parcul de la Cornişa, însă suma este insignifiantă pentru asigurarea cofinanţării. “Şi acest proiect urmează regula celorlalte: se plăteşte şi apoi se rambursează. Cert este că Primăria va trebuie să identifice o sursă de cofinanţare”, a menţionat city-managerul Adriana Zăiceanu. Potrivit declaraţiilor făcute de primarul Cătălin Flutur după anularea vizitei Elenei Udrea în municipiu, în cursul acestei săptămâni ar urma să se deplaseze personal la Bucureşti pentru a semna contractul de finanţare cu MDRT. Edilul şef a subliniat însă că nu mai există nici un impediment în accesarea programului şi ca atare s-a trecut deja la pregătirea caietului de sarcini aferent licitaţiei. 
Sergiu BĂLĂŞCĂU