Anchetă la Parchet cu un poliţist comunitar, HSR şi fratele fostului prefect Simionovici

 

Un nou scandal în care este implicată firma HSR precum şi Poliţia Comunitară ajunge în atenţia organelor de poliţie. Acuzele sunt aduse de către fratele fostului prefect Alexandru Simionovici, inginerul Dan Simionovici care reclamă un abuz din partea agentului comunitar şi „tîlhărie” din partea angajaţilor HSR.

Dan Simionovici s-a trezit fără maşină în cursul anului precedent, mai exact la finele lunii octombrie 2009, din spatele Spitalului Judeţean Mavromati, după ce a fost la unitatea medicală pentru a efectua un tratament. În aceeaşi zi s-a prezentat la sediul firmei de ridicat maşini pentru a-şi lua vehiculul plătind suma aferentă acestei proceduri de 300 de lei. Şi probabil că lucrurile ar fi rămas la acest stadiu dacă botoşăneanul nu ar mai fi fost martor şi la alte situaţii în care au fost ridicate alte maşini. Lucru care l-a determinat să depună plîngeri la organele abilitate pentru a ridica un semnal de alarmă în privinţa abuzurilor pe care firma HSR le-ar face. Astfel, omul şi-a demarat propria anchetă, a făcut de unul singur un dosar bine pus la punct care conţine atît adrese scrise cît şi fotografii, pe care le-a înaintat Parchetului. „Mie mi s-a ridicat maşina în mod ilegal. Scopul lor a fost clar de tîlhărie, pentru că aşa se numeşte cînd iei bani de la cineva ilegal. Ei sunt o bandă de ticăloşi a căror scop este să fure, şi-au făcut o reţea de informatori care sunt mereu la dispoziţia lor. În cazul meu, potrivit unui martor, care este angajat al spitalului unde eu am lucrat din 2003, la faţa locului nu era agentul comunitar constatator. Acesta a recunoscut la poliţie că nu a completat dispoziţia de ridicare. Mai mult, procesul verbal pe care îl am, a fost completat 11 zile mai tîrziu de cînd a fost dispoziţia de plată, am documentele la dosar. Ei spun că acolo e spaţiu verde, eu am făcut fotografii şi vă spun că acolo este loc pentru gunoi”, a afirmat Dan Simionovici. În cursul săptămînii precedente, acesta s-a prezentat şi la sediul Poliţiei Comunitare unde de asemenea a depus o reclamaţie cu privire la abuzul făcut de poliţistul comunitar.


„Am demarat o anchetă internă”
Într-adevăr, Ioan Onuţu, şeful Poliţiei Comunitare recunoaşte faptul că a purtat o discuţie cu Dan Simionovici cu privire la activitatea agentului comunitar Andrei Bălan care ar fi fost implicat în ridicarea maşinii. „Există o reclamaţie făcută de Dan Simionovici cu privire la ridicarea maşinii personale, care i s-a părut ca fiind ilegală. El s-a adresat Parchetului pentru că i s-a ridicat maşina şi a solicitat să se faca nişte cercetări vizavi de comportamentul agentului de Poliţie Comunitară  şi al firmei HSR. Mi-a facut şi mie o sesizare, a venit personal şi am discutat. Cazul a fost preluat de la Parchet şi de Inspectoratul de Poliţie Judeţean”, a declarat Ioan Onuţu, director Poliţia Comunitară. În interiorul instituţiei a fost demarată şi o anchet internă în care în termen de cinci zile, consilierul juridic şi şeful serviciului de ordine publică, pază şi valori trebuie să dea un răspuns cu privire la modul în care a acţionat agentul Andrei Bălan. În cazul în care acesta a greşit, el se poate alege cu o sancţiune de diminuare a salariului, sau chiar cu pierderea locului de muncă.

„Moşule vezi-ţi de drum căci oasele tale bătrîne se pot rupe foarte uşor şi eu ştiu cum să te găsesc”
Motivul principal care l-a determinat pe Dan Simionescu să facă plîngere împotriva angajaţilor HSR ar fi fost producerea şi a altor situaţii în care s-ar fi făcut abuzuri asupra cetăţenilor. O astfel de situaţie s-ar fi produs pe data de 15 martie 2010 cînd a fost martor la ridicarea unei maşini care era parcată pe un trotuar în zona Str. Teatrului. Motivul invocat pentru ridicare ar fi fost faptul că vehiculul împiedica circulaţia pietonilor, însă. Dan Simionovici susţine că el însuşi ar fi trecut pe lăngă maşină fără a fi deranjat. Cînd a încercat să discute cu angajaţii HSR cu privire la acest aspect, el susţine că ar fi fost ţinta unor ameninţări din partea acestora. „Am văzut cum ridicau maşina şi am intervenit. Eu personal am trecut pe lîngă maşină cu două sacoşe în mîini şi am avut loc. La faţa locului nu era nici un agent constatator. Cînd l-am întrebat despre acest lucru mi-a răspuns-Nu te băga unde nu-ţi fierbe oala că s-ar putea să te curentezi. Revoltat de aceste cuvinte i-am cerut să se legitimeze şi să-mi arate dispoziţia de ridicare a maşinii la care el fioros mi-a aruncat- Moşule vezi-ţi de drum căci oasele tale bătrîne se pot rupe foarte uşor şi eu ştiu cum să te găsesc”, a mai declarat Dan Simionivici.
O altă situaţie reclamată de acesta a fost produsă în faţa unui atelier auto, cînd unui botoşănean i-ar fi fost ridicată maşina chiar din faţa service-ului. Acesta şi-a scos vehiculul din interior pentru a face loc altuia şi s-a trezit la scurt timp fără maşină. Motivul ar fi fost faptul că nu avea număr de înmatriculare în faţă, însă tocmai acolo se făcuseră reparaţiile la atelierul auto. Dan Simionivici susţine că toate aceste incidente au fost înaintate Parchetului.





Gabriela ERDIC