ANCHETĂ după ce un deținut a intrat FĂRĂ TELEFON și a ieșit CU TELEFON dintr-o sală a Judecătoriei Botoșani

Incidentul a avut loc vinerea trecută, când mai multe persoane private de libertate au fost transportate la Judecătoria Botoșani pentru a apărea în fața instanței.

 

Telefon pitit la Judecătorie 

 

În grupul de deținuți se afla un bărbat care a solicitat să-și consulte dosarul în care este parte. Ar fi ajuns în sala de studiu a arhivei din Judecătoria Botoșani unde și-a răsfoit documentele anexate.

 

La ieșire a fost supus unei verificări corporale de către ofițerii Penitenciarului Botoșani, fiind astfel găsit asupra sa telefonul mobil. Posibil ca dispozitivul să fi fost lăsat de o persoană din exterior în incinta respectivă, pentru a ajunge la respectivul deținut.

 

Reprezentanții unității penitenciare nu au putut comenta incidentul care face obiectul unei cercetări penale la acest moment.

 

„Vă comunicăm faptul că ne aflăm în imposibilitatea furnizării unui răspuns cu privire la activitatea la care faceți referire, având în vedere faptul că informațiile solicitate fac parte dintr-un dosar instrumentat de organele de cercetare penală”,

Anna Maria Rotariu, purtător de cuvânt Penitenciarul Botoșani

 

Dosar penal la Parchet 

 

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani vor efectua cercetări cu privire la acest incident conform Regulamentului de aplicare a Legii nr. 275/2006 privind executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

 

Măsurile necesare pentru siguranţa locurilor de deţinere, paza, supravegherea şi escortarea persoanelor private de libertate sunt stabilite în același regulament.

 

Introducerea, în mod ilicit, de telefoane mobile şi alte mijloace de comunicare la distanţă, cartele SIM, dispozitive de tip GPS, modem de internet, medii de stocare a datelor şi alcool într-un penitenciar, centru de reţinere şi arestare preventivă, centru de arestare preventivă, centru educativ şi centru de detenţie, în scopul folosirii lor de către deţinuţi, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

 

Dacă fapta este săvârşită de către personalul administraţiei locului de deţinere sau personalul centrelor de reţinere şi arestare preventivă, pedeapsa este închisoarea de la un an la 5 ani.

 

În cazul de față ar urma să se stabilească cine anume a introdus telefonul mobil în sala de studiu a Judecătoriei Botoșani.