Controalele s-au realizat inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică, pe raza întregului județ.
Campania Națională de verificare a modului în care sunt respectate cerințele minime pentru îmbunătățirea securității și protecția sănătății lucrătorilor, precum și verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind încheierea, modificarea, suspendarea și executarea contractelor individuale de muncă de către angajatorii care își desfășoară activități în stațiile de distribuție a carburanților auto s-a desfășurat în perioada 10 -16 martie 2022.
Obiectivele acestei campanii vizat identificarea angajatorilor care nu respectă prevederile legale care reglementează relațiile de muncă și luarea măsurilor care se impun pentru determinarea acestora să se conformeze dispozițiilor legale în materie, diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea de către angajatori a prevederilor legale menționate, Eliminarea neconformităților constatate prin dispunerea de măsuri obligatorii pentru remedierea neconformităților și aplicarea sancțiunilor contravenționale corespunzătoare, creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a lucrătorilor în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale in domeniul relațiilor de muncă.
De asemenea, au vizat diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea prevederilor legale de către angajatorii care efectuează activități de distribuție a carburanților auto, creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a lucrătorilor în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale referitoare la sănătatea și securitatea în muncă în societățile comerciale din domeniul de activitate sus-menționat, eliminarea neconformităților constatate în domeniul securității și sănătății în muncă în activitățile specifice ale societăților comerciale din domeniul de activitate vizat de acțiune.
Au fost verificate toate tipurile de întreprinderi (mici, mijlocii și mari, cu capital de stat, privat și mixt), care efectuează activități de distribuție de carburanți pentru autovehicule.
În cadrul acestei campanii, în domeniul relațiilor de muncă, au fost înregistrate au fost finalizate 15 controale.
Au fost aplicate angajatorilor 6 sancțiuni, dintre care 4 amenzi în valoare totală de 7.500 lei și două avertismente. De asemenea, s-au dispus 20 de măsuri pentru remedierea neconformităților constatate.
Deficiențele cele mai des întâlnite au fost neprecizarea desfășurării activității în schimburi, nespecificarea orei de începere și a celei de sfârșit al programului de lucru, nepăstrarea la punctul de lucru a copiilor contractelor individuale de muncă pentru salariații care își desfășoară activitatea în acel loc.
În domeniul SSM s-au finalizat 15 controale, în cadrul cărora s-au aplicat 31 de sancțiuni, dintre care trei amenzi în cuantum de 20.000 lei și 28 de avertismente.
Cele mai frecvente deficiențe constatate in domeniul securității și sănătății în muncă au fost neefectuarea controlului medical periodic de către toți lucrătorii; lipsa evidenței zonelor cu risc ridicat și specific; lipsa legăturilor la împământare a rastelelor cu butelii GPL; neasigurarea accesului lucrătorilor la Fișa de securitate; instruire necorespunzătoare; depășirea termenului de valabilitate la verificarea CNCIR la skid și buletinul de verificare la prizele de pământ.