Am coborât din salonul în care a murit Alexandra – Patul nu avea buton de panică, pe holuri nu existau camere – VIDEO

Dacă primele trei etaje ale Maternității Botoșani oferă toate condițiile reglementate de lege pentru paciente, în schimb, ultimele două unde a fost internată și Alexandra sunt abia pregătite pentru reabilitare.

 

Deputatul Emanuel Ungureanu a vrut să vadă salonul din care Alexandra a cerut ajutor, fără să-l primească, de la personalul medical.

Era la etajul cinci.

 

„Am coborât acum câteva minute din salonul în care a fost omorâtă Alexandra Ivanov. Ea a stat în salonul 1 de la etajul 5. În acel salon nu există monitorizare video, nu există buton de panică. Deci, pacienții sunt la mâna și la bunăvoința asistentelor și a medicilor ceea ce nu este corect. Într-un spital normal unde vrem să monitorizăm activitatea medicilor și asistentelor și a infirmierilor în mod obiectiv, managerul, DSP-ul, Casa de Asigurări trebuie să aibă instrumente prin care să vadă medicii și personalul medico-sanitar dacă își fac treaba sau nu. La această oră nu știm unde era medicul de gardă timp de șapte ore, nu știm fizic în ce încăpere era de pe etajul 5”,

Emanuel Ungureanu, deputat USR

 

La etajele superioare ale Maternității nu există niciun fel de sistem de monitorizare, nimeni nu știe ce se întâmplă acolo, în afară de personalul medical și paciente.  De asemenea, nimeni din exterior nu poate să evolueze actul medical.

 

„Știți care este avantajul apăsatului pe buton? Nu doar că vine asistenta medicală, există un sistem de monitorizare digitalizat,  în clipa în care ai apăsat pe buton, a venit asistenta și medicul care se înregistrează cu o cartelă și Inspecția Sanitară de la DSP verifică timpul de la care strigă Alexandra până la momentul în care vine cineva și cine este persoana care a apăsat pe buton. Este obligatoriu în orice spital din lumea asta civilizată, suntem în 2023. Nu vorbim de investiții de milioane de euro, vorbim de investiții de câteva sute de euro pe care le are Botoșaniul. De când s-a început reabilitarea spitalului, din 2012, primele lucruri care se puteau pune erau camerele video și butoanele de panică”,

Emanuel Ungureanu, deputat USR

 

Atât butonul de panică cât și sistemul video de monitorizare sunt obligatorii prin legea sănătății.