Aleșii de la PNL obligați să anunțe la partid absența de la ședințele de la Județ și Municipiu după chiulul jenant din ziua lui Eminescu

Consilierii județeni și municipali liberali de la Botoșani trebuie să aibă acceptul partidului pentru a lipsi de la ședințele Consiliului Județean și Consiliului Local. Biroul Politic Județean (BPJ) al PNL Botoșani a adoptat o hotărâre în această privință.

 

I-au dat cu flit poetului nepereche


Situația penibilă de la ședință festivă a Consiliului Local Botoșani, când cvorumul a fost asigurat cu dificultate, a determinat conducerea județeană a liberalilor să ia măsuri.


Deși este o obișnuință de mai bine de două decenii ca pe 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale, deliberativul municipal să se întrunească dimineața în ședință extraordinară pentru a conferi titlul de cetățean de onoare câștigătorului Premiului Național de Poezie ”Mihai Eminescu” și a stabili valoarea acestuia, doar 12 din cei 23 de consilieri locali au venit în sala de ședințe a Primăriei.


Cu toate că încă din ziua dobândirii mandatului știau că vor avea ședință pe 15 ianuarie.


Alți trei consilieri de la PSD au participat online, securizând cvorumul.  

 


Cine a lipsit de la ședință

 

PSD

 

Bogdan Buhăianu (a participat online)
Gabriel Tanasă (a participat online)
Daniela Vicol (a participat online)

 

USR


Marcel Gheorghiță (era la înmormântarea tatălui)

 

PNL


Cătălin Flutur
Eugen Țurcanu
Maricel Maxim
Cătălina Lupașcu
Daniel Botezatu
Cătălin Boboc
Andrei Amos

 

Au putut veni scriitori, președintele CJ, parlamentari, doar unii consilieri au avut treburi mai importante

 

Chiulul în masă a fost așadar la PNL, care din nouă reprezentanți în CL, a avut la ședință doar doi: Ada Macovei și Monica Adăscăliței.


Momentele au fost de-a dreptul jenante întrucât la ședință au venit mai mulți reprezentanți ai Uniunii Scriitorilor din România, atât de la Botoșani, cât și din alte părți ale țării, alți scriitori au transmis mesaje video, președintele Consiliului Județean și unii parlamentari au fost la rândul lor în sală.  


La masa consilierilor erau însă o mulțime de locuri goale.


Văzând ce s-a întâmplat acolo, președintele PNL Botoșani a cerut expres ca la prima întrunire a BPJ de după ședință să fie introdus un punct pe ordinea de zi care să reglementeze foarte clar prezența consilierilor județeni și municipali botoșăneni la convocări.

 

Lipsești doar dacă spui la partid


S-a adoptat astfel o hotărâre în care se prevede foarte clar că aleșii de la municipiu și județ trebuie să informeze secretariatul partidului dacă intenționează să lipsească de la o ședință de CJ sau CL.


”Nu neapărat că trebuie să se învoiască de la partid, dar trebuie să știm că nu participă. Pentru că nu pot să mă trezesc că noi avem în total nouă consilieri municipali și la ședință participă doi sau trei. Este o decizie și trebuie să anunțe la partid. Să știu și eu. Ei sunt puși politic acolo, nu sunt puși pe persoană fizică nici unul. Trebuiau să candideze independenți și atunci mergeau ei când voiau ei”


Costel Șoptică, președinte PNL Botoșani.


Aleșii locali din cele două deliberative trebuie să transmită la partid și motivul exact pentru care susțin că nu pot lua parte la o anumită ședință.

 

”Până la urmă este o chestiune de bun simț”


Hotărârea a fost adoptată și după ce șefii de la județ au fost nemulțumiți de reacția președintelui organizației municipale, care le-a răspuns că el nu este consilier local, ci senator.


”Am văzut că dl Achiței tratează cu lejeritate problema această, eu nu pot să o tratez cu lejeritate că până la urmă este o chestiune de bun simț. Nici nu mai trebuie să vorbim despre altceva. Se poate întâmpla o situație, poate două, dar nu se poate că din nouă consilieri să lipsească șapte. Nu se poate așa ceva! Suntem totuși un partid responsabil și trebuie să dăm dovadă de bun simț în primul rând față de alegători, nu pot să accept un boicot niciodată. Nu pot fi de acord cu așa ceva”,


Costel Șoptică, președinte PNL Botoșani.


Ședința festivă a Consiliului Local din 15 ianuarie 2022 a avut o importanță dublă față de întrunirile din anii precedenți deoarece pe ordinea de zi s-au aflat două proiecte de hotărâre privind conferirea titlului de cetățean de onoare, atât laureatului Premiului Național de Poezie ”Mihai Eminescu” din 2021, cât și celui din 2020, acestuia din urmă fiindu-i amânată anul trecut onoarea din cauza pandemiei.


Hotărârile au fost în cele din urmă adoptate.

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

 

download from google play download from apple store