ALERTĂ în județ: Incendii în Ariile Naturale Protejate din Botoșani

În weekendul care tocmai s-a încheiat, stuful din două Arii Naturale Protejate a fost parțial incendiat.

 

Este vorba despre ariile naturale protejate Mlaștina Iezer-Dorohoi și Iazul Mare-Stăuceni-Dracşani.

 

Potrivit Gărzii de Mediu Botoșani, ”arderea miriștilor, stufului, tufărișurilor și vegetației ierboase din ariile protejate și de pe terenurile supuse refacerii ecologice”, conform OUG 195 din 2005 privind protecția mediului, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă faptele au fost de natură să pună în pericol viața ori sănătatea umană, animală sau vegetală.

 

În exercitarea atribuțiilor prevăzute de lege, comisarii Gărzii Naționale de Mediu - Comisariatul Județean Botoșani vor aduce de îndată la cunoștința organului de urmărire penală competent potrivit legii de procedură penală, faptele sus menționate.

 

Ecosistemele de stuf au rol de suport pentru biodiversitate, constituind habitat pentru diferite specii de faună (păsări, insecte, mamifere), având de asemenea și rol de filtru biologic (pe suprafața scufundată a tulpinilor de stuf se dezvoltă microorganisme care asimilează/degradează eficient poluanții organici și minerali), creând un mediu propice dezvoltării unor specii piscicole, care constituie hrană pentru păsările ihtioface.

 

 

Peste 60 hectare de vegetație distruse duminică, în incendii

 

Potrivit ISU Botoșani, cinci incendii de vegetație uscată și miriște au avut loc, duminică, în județul Botoșani. Buhăceni, Știubieni, Broscăuți, Loturi și Unțeni sunt zonele unde s-au produs aceste incendii. Focul deschis în spații deschise și acțiunea intenționată  sunt cauzele probabile ale producerii acestor evenimente.

 

Au acționat pompierii din cadrul Detașamentelor Botoșani și Dorohoi,  Gărzilor de Intervenție Săveni și Trușești, cu cinci autospeciale de stingere cu apă și spumă. În total, în urma celor cinci incendii a fost distrusă vegetația uscată de peste 60 hectare.

 

Incendierea vegetației uscate este interzisă pentru că poate pune în pericol viața oamenilor, poate distruge habitatul unor animale, poate afecta gospodăriile, locuințele, rețelele de electricitate, pădurile sau culturile agricole.          

 

Vântul contribuie la propagarea flăcărilor, iar dacă incendiile se manifestă aproape de locuințe, pericolul este și mai mare.

 

”Protejați-vă viața și proprietatea și nu uitați că prin incendierea vegetației uscate și a gunoaielor se poluează și mediul înconjurător”, a transmis ISU Botoșani.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store