Aleea fără nume care a făcut peste 5 miliarde lei vechi și care l-a dus pe Flutur la DNA

130,01 metri pătrați dintr-o alee fără nume este marea problemă a fostului primar al municipiului Botoșani după opt ani de mandat. Iar termenul de ”alee” este cam mult spus, fiind vorba mai mult de o cărare prin care locuitorii din cartierul Maxim Gorki puteau ajunge pe cea mai scurtă ”rută” spre bulevardul Mihai Eminescu.

 

Dosarul este constituit tocmai în 2012

 

Deși chemat la DNA Suceava abia spre sfârșitul lunii septembrie 2015, Cătălin Flutur este practic vizat tocmai din 2012, atunci când s-a constituit dosarul 97/P/2012. Oficial însă a devenit suspect abia în această toamnă, după ce pe 21 septembrie procurorul a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale cu privire la săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu având ca rezultat obținerea unui folos necuvenit. Actualul consilier județean este acuzat de comiterea a două astfel de fapte privitoare însă la aceeași alee. Astfel, mai întâi, pe 23 septembrie 2009, în calitate de reprezentant al municipalității, Cătălin Flutur a concesionat către SC Belvedere SRL, 130,01 mp, teren necesar pentru organizarea șantierului unde omul de afaceri Eugen Tudose ridica noul Hotel Belvedere, în spatele celui vechi din fosta Direcție Agricolă. Concesiunea a fost valabilă până în 31 octombrie 2011, după care, pe 18 aprilie 2012, aceeași suprafață de teren a fost reconcesionată societății menționate pe întreaga perioadă de existență a construcției.

 

 

Botoșănenii din Maxim Gorki afectați în ”interesele legitime”

 


”Au fost vătămate interesele legitime ale cetățenilor municipiului Botoșani afectați de desființarea unei căi de acces dintre b-dul Mihai Eminescu și cartierul Maxim Gorki”, este reproșul pe care procurorii anticorupție îl aduc ex-primarului. Acesta ar fi încălcat HCL 197 din 12 mai 2008 prin care s-a adoptat Planul Urbanistic de Detaliu pentru construcția din bulevardul Mihai Eminescu 67 în care se condiționa amenajarea parcării Hotelului Belvedere fără afectarea aleii pietonale limitrofe.
”Îmbunătățirea produsului turistic prin extinderea și modernizarea Hotelului Belvedere” era titlul proiectului european accesat de SC Belvedere SRL. Patronul Eugen Tudose a realizat după demararea lucrărilor că nu ar avea pur și simplu loc de acces cu utilajele pentru ridicarea noului hotel, așa că a solicitat municipalității botoșănene concesionarea respectivei alei. Aceasta nu a avut  vreun nume fiindcă scriptic nu exista în nomenclatorul stradal din Botoșani. Așa că s-a inițiat o hotărâre de Consiliu Local privind aprobarea PUD-ului la inițiativa viceprimarului de atunci Florin Ghiorghiță, care era desemnat să exercite atribuțiile de primar.
”Parcarea situată pe latura de Sud -Est se va amenaja integral pe terenul proprietate SC Belvedere SRL fără afectarea aleii pietonale limitrofe”, se specifica în respectivul HCL.

 

 

Primăria rezolvă o problemă, dar intră în alta

 


Cum mai mulți cetățeni din zonă s-au plâns edililor că trebuie să ocolească pentru a ajunge în bulevardul Mihai Eminescu, s-a decis amenajarea unei noi căi de acces, paralelă cu cea veche, de aproximativ doi metri lățime, preluându-se o parte din terenul de sport al Liceului Ștefan Luchian. Vrând să se rezolve o problemă, s-a iscat o alta. Deși municipalitatea botoșăneană era proprietara ambelor terenuri, după schimbările politice din primăvara anuluui 2012, care au dus inclusiv la înlocuirea directorilor de școli, noua șefă de la ”Ștefan Luchian” ar fi început să se certe cu predecesoarea pentru că ar fi pierdut o porțiune din terenul de sport. Oarecum impropriu spus teren de sport deoarece suprafața efectivă de joc nu fusese efectiv ciunțită, zona preluată pentru amenajarea noii alei fiind cea aflată în spatele unei porți. Rând pe rând au fost chemați la Direcția Națională Anticorupție funcționari din Primăria Botoșani implicați în circuitul aprobării PUD-ului, procurorii DNA concluzionând că au fost afectate interesele legitime ale unității de învățământ, iar Primăria Botoșani ar fi fost prejudiciată cu 8.176 lei prin plata acestei sume către SC Conrec SA pentru amenajarea noii parcări.

 

CITEȘTE ȘI:

Cătălin Flutur suspect la DNA: Procurorii îl acuză OFICIAL de două infracțiuni

 

 

Noul și vechiul ”Rapsodia”

 


Mai mult sau mai puțin direct Cătălin Flutur este practic acuzat că ar fi ajutat Hotel Belvedere deoarece i-ar fi concesionat aleea care exista faptic nu și scriptic. Culmea ironiei, în acea perioadă edilului șef i se reproșa mai mult sau mai puțin oficial că derulează acțiuni pentru a ajuta Hotel Rapsodia, care era și este condus de soția sa, Gabriela Flutur. Iar Hotel Belvedere a ajuns între timp ”noul Rapsodia”, devenind preferatul social-democraților, o sumedenie de delegați, de la Radu Mazăre la artiști veniți la Zilele Orașului sau acțiuni organizate de Inspectoratul Școlar Județean, fiind cazați, respectiv fiind organizate la hotelul condus de Eugen Tudose.
Și mai ciudate sunt însă cifrele. Prin construcția respectivului hotel Primăria Botoșani a încasat peste 5 miliarde de lei vechi la bugetul local. Mai exact, SC Belvedere SRL a plătit impozit pe clădiri de 430.781 de lei, concesiuni de 7.724 de lei, taxă pentru autorizarea construcției de 70.370 de lei și taxă hotelieră de 40.000 de lei. Cumulat se ajunge la exact 548.875 lei, bani pe care Primăria Botoșani nu i-ar fi încasat dacă Eugen Tudose nu reușea să construiască hotelul. Aceasta fără a se mai lua în calcul faptul că firma a adus o investiție de zeci de miliarde de lei vechi în oraș, că au crescut astfel numărul angajaților și implicit a impozitelor plătite către stat.

 

 

O întrebare fundamentală

 


Formularea ”Parcarea situată pe latura de Sud -Est se va amenaja integral pe terenul proprietate SC Belvedere SRL fără afectarea aleii pietonale limitrofe”, ar putea fi cheia dosarului. Nu este exclus să se ajungă la măsurători din care să reiasă exact pe ce porțiune de teren este construită respectiva parcare, deoarece exact în apropierea noii alei, SC Belvedere SRL a amenajat un spațiu verde, lângă acesta aflându-se parcarea propriu-zisă. În rezumat, întrebarea este dacă actuala parcare se află pe fosta cale de acces sau pe aceasta este doar spațiul verde?
La două zile după ce a fost chemat la DNA, Cătălin Flutur a cerut de la Primăria Botoșani mai multe documente, printre care cele două contracte de concesiune încheiate de municipalitate cu SC Belvedere SRL și HCL 197/2008 prin care s-a aprobat PUD-ul.

 

 

HCL 197/2008 pe care Flutur ar fi încălcat-o



        H O T Ä‚ R Â R E
pentru aprobarea documentaţiei “P.U.D. – B-dul Mihai Eminescu nr.67” în vederea realizării obiectivului “ÎMBUNĂTĂŢIREA PRODUSULUI TURISTIC PRIN EXTINDEREA ŞI MODERNIZAREA HOTELULUI BELVEDERE – 3*** ”
        
        
CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI BOTOŞANI,
analizând propunerea domnului viceprimar Florin Ioan Ghiorghiţă, desemnat să exercite atribuţiile primăriei prin Dispoziţia nr. 20203/2008, cu privire la aprobarea unei documentaţii de urbanism P.U.D. - B-dul Mihai Eminescu nr. 67" în vederea realizării obiectivului "ÎMBUNĂTĂŢIREA PRODUSULUI TURISTIC PRIN EXTINDEREA ŞI MODERNIZAREA HOTELULUI BELVEDERE - 3*** ",
văzând avizele organismelor teritoriale interesate,
văzând Raportul de specialitate al Serviciului Autorizări în construcţii şi Urbanism, precum şi raportul de avizare al Comisiei de Organizare si Dezvoltare Urbanistică, Realizarea Lucrărilor Publice, Ecologice, Protecţia Mediului Înconjurător, Conservarea Monumentelor Istorice şi de Arhitectură, respectiv Comisiei pentru Studii, Prognoze Economico Sociale, Buget, Finanţe, Administrarea Domeniului Public şi Privat,
în baza dispoziţiilor art.36 alin 2 lit."c" şi alin.5, lit. "c" din Legea nr.215/2001, dispoziţiilor incidente în materie ale Legii 50/1991 republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi ale Legii 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul cu modificările şi completările ulterioare,
în temeiul art.45 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,
H O T Ă R Ă Ş T E :

Art. 1. Se aprobă documentaţia "Plan Urbanistic de Detaliu - B-dul Mihai Eminescu nr. 67" pentru "ÎMBUNĂTĂŢIREA PRODUSULUI TURISTIC PRIN EXTINDEREA ŞI MODERNIZAREA HOTELULUI BELVEDERE - 3***" de către investitorul SC BELVEDERE SRL BOTOŞANI, conform reglementărilor urbanistice cuprinse în proiectul 10/2008, întocmit de SC H*ART STUDIO SRL - arh. Paul Hruşcă, anexă care face parte integrantă din prezenta hotărâre, cu următoarele condiţii:
• P.O.T. = max. 59%
• C.U.T. = max.2,25
• regim de înălţime variabil în retrageri succesive de la D+P+M (h = 8,0 m) la max. D+P+M+4 (h= 20,0 m)
• parcarea situată pe latura de Sud -Est se va amenaja integral pe terenul proprietate SC BELVEDERE SRL fără afectarea aleii pietonale limitrofe,
• retragere obligatorie faţă de limita de proprietate spre Nord - Est - min. 2,0 m în aşa fel încât distanţa minimă până la blocul învecinat să fie de 11,50 m,
• se vor desfiinţa următoarele corpuri de clădire existente:
1. Magazie situată la Nord -Est.
2. Terasă acoperită (în construcţie) situată la Sud.
Art. 2 Documentaţia anexă, care a stat la baza fundamentării prezentei hotărâri se păstrează şi arhivează de către Serviciul Autorizări în Construcţii şi Urbanism .
Art. 3. Primarul municipiului Botoşani, prin aparatul de specialitate va duce la îndeplinire prevederile prezentei hotărâri.

Preşedinte de şedinţă,
Consilier,
Ana Manuela Zarug

 

CITEȘTE ȘI:

O GLUMĂ DE DOSAR – Flutur chemat la DNA pentru desființarea unei alei