Al cui a fost protestul de la Mavromati, până la urmă?! FOTO & VIDEO

În cursul zilei de marți, 18 octombrie se anunța că angajații din spitale își vor suspenda activitatea timp de două ore, astăzi, de la 8:00 la 10:00. În principal la Spitalul Județean Mavromati unde doar o treime dintre salariați urmau să își desfășoare activitatea pentru a asigura continuitatea actului medical.

 

Puțin peste ora 8:00 în holul spitalului nu se afla nici un protestatar. Doar zecile de oameni care stăteau așezați la rând la ghișeele aflate la intrarea în spital. Și alții care fie au fost chemați pe diferite secții, fie aveau rude internate și care erau opriți la intrare de agenții de pază. Celor din prima categorie li se sugera să sune pe secții, de la un telefon amplasat în zonă. Sunau, însă la capătul firului nu răspundea nimeni.

 

După vreo jumătate de oră, plină de vervă în hol a ajuns Lia Temciuc, președinta sindicatului de la spital. De la pază i s-a transmis că ”presa” a întrebat de protestul de la ora 8:00.

-    ”Am anunțat pe toată lumea că este de la ora 9:00, și presă și tot…”

 

Nu a fost anunțată toată lumea.

 

Ușor, ușor au început să se adune nemulțumiții din spital. O doamnă cu voce ridicată a cerut să fie transmis totul exact așa cum se întâmplă la televiziunile locale, că altfel nu mai are nevoie lumea de ele. Și le plângea soarta medicilor, asistentelor și infirmierelor care „vor muri după atâta muncă, vor pica efectiv din picioare”, asemenea asistentei din Sibiu, a cărei fotografie era ținută pe brațe, mai ceva ca o icoană.

 

O altă protestatară a ajuns lângă masa în care se aflau steaguri și un soi de pelerine cu însemnele sindicatului Sanitas. În timp ce-și trăgea articolul vestimentar peste geacă a răbufnit și ea: ”Da, mă îmbrac, și pentru dreptul meu, iau șapte din astea pe mine, că e dreptul meu”.

 

Lângă toată această foială care a adunat doar câteva zeci de cadre medicale sau personal auxiliar din spital, lumea stătea așezată la coadă. O coadă care a devenit parte din cotidianul zilnic, amestecată cu nervi și resemnare. Dintre capetele unite în aglomerația creată la ghișee s-au auzit câteva voci mai curajoase:

 

-    Să asigure și condiții, nu să facă numai greve
-    Dacă nu bagi mâna în buzunar nici nu te bagă în seamă, asta e. Mai rele sunt femeile de serviciu, astea sunt, nu sunt medicii cât sunt femeile de serviciu. Foarte urât vorbesc.
-    Să meargă la Iași, e coală de hârtie și nu îți cere 10 lei internarea și externarea și sunt condiții, patul e pat, lenjeria e lenjerie, curățenia e curățenie.