Ajutorul dat ucrainenilor prin ochii unui preot misionar: Noi ce ar fi trebuit să le spunem: «aaa, dacă ești cu un Jeep, nu poți să primești decât un ceai»? - VIDEO

Mobilizarea exemplară a românilor din nordul țării după izbucnirea războiului din Ucraina și ajutorul dat benevol refugiaților, înainte ca autoritățile să se pună în mișcare, a adus România în atenția întregii lumi.

 

Pe cine să ajutăm?


Marile ziare și televiziuni din America de Nord și Europa au acordat spații generoase reflectării modului în care oamenii din țara noastră au venit în întâmpinarea nevoilor celor fugiți din calea războiului.


Biserica Ortodoxă Română s-a implicat la rândul ei masiv, preluând ucraineni încă din vămi.


Aprecierile din lumea civilizată nu s-au regăsit însă în totalitate și în România, acolo unde cei care i-au sprijinit pe ucraineni au avut parte de critici virulente, motivul principal fiind acela că, ”pe români nu îi ajutați, dar pe străini îi ajutați”.


Acest aspect a fost discutat și în cadrul emisiunii ”Botoșăneanul TV” din Joia Mare, în care invitat a fost preotul misionar Cristian Buhaciuc.


A explicat că Protopopiatul Botoșani a asigurat permanența la vămile Stânca – Costești și Rădăuți Prut – Lipcani cu preoți care s-au schimbat la fiecare șase ore și care furnizau ceai, alimente, cartele telefonice și alte lucruri de strictă necesitate.

 

”Noi, dacă vedem pe cineva în suferință, mă duc să-l întreb: da ești ortodox, frate?”


Aceasta pe lângă acțiunile derulate prin Mitropolia Moldovei și Bucovinei de cazare a refugiaților și hrănire a lor.


Cât despre critici...


”Sigur că se poate face totdeauna mai mult, însă vedeți judecata aceasta că noi trebuie să ne raportăm doar la ai noștri...? Îmi vine în minte acum pilda samarineanului milostiv. Acolo îl întreabă pe Hristos «și cine este aproapele meu?» Îi răspunde: «un om oarecare cobora din Ierusalim în Ierihon». Nu spune Cutărescu, al nostru, îl știi, ăla. Un om oarecare cobora de acolo și samarineanului milostiv a fost cel care l-a ajutat. Noi, dacă vedem pe cineva în suferință, mă duc să-l întreb: da ești ortodox, frate? Sau ești catolic? Sau ești musulman? Sau ești budist?”,


Cristian Buhaciuc, preot misionar Protopopiatul Botoșani.

 


”Credeți că durerea unui om dintr-o mașină scumpă este mai mică decât durerea celui dintr-o mașină ieftină?”


Reproșurile aduse românilor care au sărit în sprijinul ucrainenilor, venite mai ales pe rețelele de socializare, au mers de la ”uite ce mașini au ăștia pe care îi ajutați voi” până la ”credeți că ucrainenii ne-ar fi ajutat pe noi?”.


”Credeți că durerea unui om dintr-o mașină scumpă este mai mică decât durerea celui dintr-o mașină ieftină? Și ce ar fi trebuit să facă cei cu jeep-urile, să le vândă înainte de a intra în țară ca să primească asistență religioasă sau medicală la noi în țară? Ce ar fi trebuit să facă, să le lase acolo ca să intre umili la noi? (...) Noi ce ar fi trebuit să le spunem: «aaa, dacă ești cu un Jeep, nu poți să primești decât un ceai»?”


Cristian Buhaciuc, preot misionar Protopopiatul Botoșani.

 

”Hristos nu caută la fața omului”


A menționat că, ”Hristos nu caută la fața omului” și a dat ca exemplu și parohia din satul Vânători în care a slujit timp de zece ani, localitate unde cultul penticostal este destul de bine reprezentat. A întrebat un monah cum să procedeze și i-a răspuns: ”părinte, întâi să te ocupi de-ai lor și apoi de-ai noștri”.


Părintele a apreciat gestul românilor de a veni în ajutorul ucrainenilor înainte ca orice autoritate să le ceară acest lucru, doar pentru că ”așa le-a spus inima lor”: ”arată că încă suntem vii, s-au mirat și cei din Ucraina că noi am putut să reacționăm așa”.


Preotul a recomandat celor care ”fac analize” să le pornească din vămi, privindu-i pe refugiații dezorientați și lipsiți de ajutor.


Părintele Cristian Buhaciuc a absolvit Facultatea de Teologie „Andrei Şaguna” din cadrul Universității „Lucian Blaga” Sibiu și este deținătorul unui master în Teologie ortodoxă și asistență socială. Anterior a studiat și s-a licențiat la Facultatea de arte plastice, decorative şi design de la Universitatea de Arte „George Enescu” Iași.