Ajutor cerut de la Primărie şi Prefectură pentru arborii protejaţi de lege

 

Reprezentanţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului(APM) au emis o serie de solicitări, atât către Instituţia Prefectului cât şi către Primăria municipiului Botoşani privitoare la protejarea arborilor declaraţi ca fiind monumente ale naturii.

La sfârşitul anului 2010 s-a iniţiat un demers pentru reiniţierea hotărârii legată de monumentele naturii, cu parcurile dendrologice, cu ariile naturale protejate pe plan judeţean, deoarece acest normativ data de foarte mult timp, mai exact din 1995. APM Botoşani a solicitat la Prefectură constituirea unui grup de lucru pentru a se inventaria tot ce înseamnă valoare ecologică de interes judeţean şi promulgarea unei noi hotărâri de interes judeţean.” Ne-am îndeplinit dezideratul, la sfârşitul anului 2010 s-a promulgat o nouă hotărâre care a aborogat-o pe cea veche şi sunt câteva modificări. Între timp a apărut atâta legislaţie nouă, a apărut o altă strategie de conservare a naturii, am intrat în UE, deci cu totul altfel se pune problema decât în anul 1995, când nu eram în UE. În primăvara acesta am demarat acţiuni de verificare a tuturor arborilor din municipiul Botoşani”, a declarat Rocsana Gafenecu, consilier APM.

Se pare că în actualul act normativ, este specificat faptul că în afara inventarierii acestor valori ecologice, există nişte regulamente de întreţinere sau măsuri de protecţie. Prin urmare, în primăvara anului acesta, s-au verificat toţi arborii pe care APM i-a declarat monumente ale naturii, iar pe data de 9 mai 2012 s-a făcut o adresă către Primăria municipiului Botoşani cu arborii declaraţi ca fiind protejaţi de lege. Se pare că mai sunt anumite lucruri care trebuie rezolvate şi anume: ”Inscripţionarea arborilor declaraţi monumente ale naturii prin noua hotărâre, astfel încât cetăţenii să fie informaţi depre statutul lor de protecţie", mai adăugat Rocsana Gafencu.