Agenţia de Mediu verifică zilnic nivelul de radioactivitate

 

Agenţia pentru Protecţia Mediului, prin staţia judeţeană de supraveghere a radioactivităţii mediului, monitorizează în timp real calitatea mediului înconjurător, din punct de vedere al radioactivităţii. Acest lucru se face pe fondul problemelor existente la centrala nucleară de la Fukushima, din Japonia.
Astfel, la Botoşani se execută măsurători zilnice pentru următorii factori de mediu: aer, precipitaţii, depuneri de particule din atmosferă, apă potabilă, vegetaţie şi sol. „Pe teritoriul judeţului Botoşani nu au fost înregistrate creşteri ale nivelului de radioactivitate peste fondul natura”, afirmat Dana Boariu, directorul APM.
Pe de altă parte, autorităţile japoneze au reluat vineri, la prânz, operaţiunile destinate răcirii combustibilului din reactorul 3 al centralei de la Fukushima, cu ajutorul unor cisterne echipate cu tunuri de apă, încerând astfel să evite un accident nuclear.
Cel puţin şapte vehicule ale Forţelor de Autoapărare, numele oficial al armatei japoneze, vor acţiona pentru a vărsa zeci de tone de apă, cu scopul de a împiedica barele de combustibil să intre în fisiune şi un accident nuclear major. O "cursă contracronometru" este angajată pentru răcirea reactoarelor centralei nucleare avariate de la Fukushima, în Japonia, a declarat vineri Yukiya Amano, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA). "Răcirea este extrem de importantă, iar eu cred că este vorba despre o cursă contracronometru", a declarat el, la Tokyo, după o întâlnire cu premierul nipon, Naoto Kan. Deoarece avaria centralei este "foarte gravă", "comunitatea internaţională, inclusiv AIEA" este important să participe la eforturi pentru securizarea situaţiei, a subliniat el. Amano a anunţat, pe de altă parte, că AIEA va măsura nivelul de radioactivitate la Tokyo, începând de vineri seara, relatează agenţia Jiji.