Afacerea Primăria veche : Cum să cheltui peste 20 de miliarde pentru o lucrare licitată cu vreo 9 miliarde

 

Sediul Primăriei din Piaţa Revoluţiei a fost inaugurat la patru ani de zile de la începerea lucrărilor, mult peste perioada estimată iniţial. Nu doar timpul cu reabilitarea clădirii a trecut mult peste ceea ce se stabilise iniţial. Municipalitatea a alocat iniţial doar vreo 900.000 de lei pentru efectuarea lucrărilor. În final s-a ajuns să se cheltuie peste 2 milioane de lei şi nu numai din bugetul instituţiei. Cum a fost posibil aşa ceva?

Sala de sedinte

S-a încercat anularea licitaţiei

Modernizarea clădirii a fost scoasă la licitaţie în 2006. Proiectantul, SC Nord Proiect SA, a estimat valoarea investiţiei la circa 1,8 milioane lei. Totuşi, în urma licitaţiei, lucrarea a fost adjudecată de SC Victor Construct SRL cu numai circa 900.000 de lei. Romulus EramRomulus Eram, actual director general al firmei care a întocmit proiectul, pe atunci viceprimar, a solicitat anularea licitaţiei. „Punctul meu de vedere a fost să renunţăm la licitaţie, să căutăm o valoare mai apropiată decît valorile stabilite prin proiect. Şi am rămas că «dom’ne, dacă acesta şi-a asumat responsabilitatea că face pe valoarea aceea mică să-l lăsăm să facă cu valoarea cea mai mică»”, ne-a declarat Romulus Eram, potrivită căruia decizia finală ar fi aparţinut primarului.

Primăria a suplimentat suma alocată iniţial

Cum s-a ajuns totuşi de la 900.000 de lei la peste 2 milioane de lei? Conform actualului consilier municipal, pe parcursul derulării investiţiei s-a descoperit că sunt necesare mai multe operaţiuni care iniţial nu au fost prevăzute. Astfel, tavanele au fost schimbate în totalitate, iar la ziduri s-a depistat în urma decopertării că au în compoziţie mult stuf şi paiantă. „În momentul în care expertul a făcut o evaluare nu a luat în calcul şi componentele rezultate din dezafectarea unor elemente de structură şi cînd am dat jos tencuiala au apărut tot felul de surprize. Iar pe lîngă astea s-au mai făcut şi modificări pe parcurs, s-a schimbat funcţionalitatea foarte mult, au apărut recompartimentări de spaţii prin crearea acelor funcţiuni aferente şefilor din Primărie”, a mai afirmat Romulus Eram. Repartizarea spaţiilor, mai ales la etaj, a fost modificată şi la o bună parte dintre birouri s-au amenajat şi toalete care iniţial nu existau, astfel ajungîndu-se să existe şi un WC cu balcon. Astfel s-a ajuns la o primă majorare considerabilă a alocaţiei iniţiale de fonduri. „Legea dă voie ca din lucrările care nu au fost prinse iniţial şi au apărut pe parcurs să se suplimenteze fondurile cu pînă la 50%”, a explicat fostul viceprimar.

A dat şi CNI bani

Apoi, a intrat pe fir şi Compania Naţională de Investiţii. În urma demersurilor efectuate de reprezentanţii municipalităţii, CNI a alocat în urmă cu doi ani 713.000 lei, fără TVA, tot pentru sediul vechi al Primăriei. Nu s-a mai organizat o nouă licitaţie, lucrarea fiind atribuită direct prin procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare firmei care cîştigase licitaţia organizată de Primărie. Astfel, pentru renovarea clădirii au existat de fapt două contracte, unul cu Primăria care a vizat în principal recompartimentarea şi reamenajarea şi un al doilea cu CNI pentru consolidare. „S-a ajuns la 20 de miliarde pentru că am avut şi partea de consolidare de la CNI, iar restul au fost suplimentări la lucrări care nu erau prinse, dar erau finisaje sumare la toată Primăria şi era păcat să nu fie executate pentru că este o clădire reprezentativă pentru Botoşani şi de aceea s-a ajuns unde s-a ajuns”, ne-a spus viceprimarul Cătălin Alexa.

Primaria Botosani

Nebuloasă de la curenţii slabi, alţi bani cheltuiţi

2 milioane de lei nu este însă suma totală a investiţiei, ci doar cea de construcţii-montaj. Alţi în jur de 250.000 de lei s-au cheltuit pentru instalaţia de curenţi slabi, care, pur şi simplu, nu a fost prevăzută în proiectul iniţial. De ce? Exista de prin 2004-2005 un proiect de amenajare a acestor instalaţii, iar la Nord Proiect, ştiindu-se de existenţa acestuia, nu s-a mai introdus în proiectul de reabilitare a imobilului şi operaţiunile referitoare la aceşti curenţi slabi. Cînd lucrările s-au apropiat de final s-a constatat însă că vechiul proiect nu prea mai este valabil deoarece clădirea a fost reamenajată şi recompartimentată. În consecinţă, s-a organizat o nouă licitaţie pentru cablajele de internet şi telefonie care a fost cîştigată de o firmă de profil şi s-au mai cheltuit alţi 250.000 de lei.

Urban Serv cumpără candelabrele…

candelabreDar cheltuielile generate de modernizare nu s-au oprit nici măcar aici. Efortul financiar a fost susţinut inclusiv de societăţi subordonate Consiliului Local. Printre bunurile achiziţionate pentru imobil s-au aflat şi şase candelabre furnizate de o firmă controlată de omul de afaceri Mihai Debeli. Unul a fost montat în holul de la intrare, două în cel de la etaj, altele două în sala de şedinţe a Consiliului Local, iar celălalt în biroul primarului. Au costat circa 70.000 de lei, iar cheltuiala este suportată de societatea de salubrizare a oraşului, pe motiv că Primăria nu mai poate efectua astfel de achiziţii în urma deciziilor de restrîngere bugetară adoptate de Guvern. “Le-am cumpărat noi, le-am dat lor în custodie şi ei o să ne dea banii cînd o să aibă posibilitatea să ne plătească. Deci, noi le-am cumpărat fiindcă ei în momentul respectiv nu aveau posibilitatea să le cumpere”, ne-a declarat Gheorghe Pricopi, directorul general al SC Urban Serv SA. Custodie înseamnă juridic că societatea a depozitat bunurile la Primărie şi, ca atare, nu primeşte nici un ban pentru asta.

… Iar Locativa ia mobilierul

Schema a fost aplicată şi în cazul mobilierului. Pentru sala de şedinţe s-a apelat la obiecte din lemn masiv de stejar. Nici acestea nu sunt însă plătite de Primărie, ci de societatea Consiliului Local care se ocupă cu administrarea fondului locativ. Mobilierul este produs de o firmă din Iaşi şi asemenea candelabrelor este dat în custodie municipalităţii. Directorul general al SC Locativa SA evită însă să dezvăluie cîţi bani se plăteşte pe mobilierul destinat Primăriei. „Deocamdată Locativa nu a cumpărat nimic, cînd îmi decontează o să văd”, a afirmat Florinel Gornea. Cum a făcut societatea rost de bani pentru mobilierul municipalităţii? „Am renunţat la cîteva lucrări la care, chiar dacă nu făceam chestia asta, tot nu reuşeam să le fac”, a explicat Gornea.

Etajul şefilor

WC cu balconAdunînd partea de construcţii montaj cu cea de instalaţii pentru curenţii slabi şi eforturile financiare ale celor două unităţi ale Consiliului Local se ajunge la o cheltuială totală ce trece de 2,3 milioane de lei. Şi asta doar pentru aproximativ 50 de angajaţi deoarece, la etaj de exemplu, s-a preferat să se extindă considerabil cabinetele şefilor din Primărie, astfel încît nu prea a mai rămas loc şi pentru funcţionari. Practic, la etajul clădirii îşi desfăşoară activitatea doar primarul, viceprimarii, secretarul, city managerul şi secretariatul Consiliului Local. Mai mult, deşi la inaugurare Cătălin Flutur declara că s-a renovat clădirea şi pentru că poate deveni un obiectiv turistic, s-au pus poliţişti comunitari la intrare care foarte greu dau dreptul cuiva să urce la etajul şefilor. La parter au birouri directorul economic şi compartimentele de resurse umane, contabilitate, de informare pentru cetăţeni, juridic, buget-finanţe, administrativ, informatică şi registratură. Angajaţii de la Casa Cărţii vor rămîne în continuare acolo, tot aşa cum o parte dintre funcţionarii de la sediul din strada Poştei vor lucra mai departe în acel loc.

Sergiu BĂLĂŞCĂU