Afacerea halatelor albe – director PSD şi unul PDL angajează cadre medicale prin Agrostar

 

Zeci de infirmiere, îngrijitoare sau asistente medicale au fost angajate la Spitalul de Psihiatrie din municipiu printr-o firmă privată de plasare a forţei de muncă care este controlată de un director PDL. Oficial este vorba despre externalizarea unui serviciu în contextul deja celebrei migraţii a „halatelor albe” din spitalele botoşănene. Neoficial, motivul care a determinat peste 50 de bugetari cu salarii de circa 2.000 de lei să solicite concedii fără plată rămâne deocamdată un mister. Totul s-a întâmplat între un director PSD, candidat USL la Primăria Botoşani şi un director PDL, fost viceprimar şi consilier municipal.

Licitaţie pe SEAP pentru angajări prin firmă
Potrivit directorului de la Psihiatrie, de la începutul acestui an personalul din cadrul unităţii medicale s-a subţiat cu 114 angajaţi, care fie s-au pensionat, fie au solicitat concedii fără plată care pot fi acordate până la maximum un an de zile. „Per total 52 de persoane au solicitat, cum sunt şi în spitale, au solicitat ei concediu fără plată conform prevederilor Contractului Colectiv de Muncă. Au plecat într-un an de zile 114 persoane”, susţine Gabriel Oprişanu. Golurile lăsate de cei plecaţi au fost umplute potrivit şefului de la Psihiatrie prin transferuri de la spitalele desfiinţate în cazul a doi medici şi 12 asistente medicale şi prin aprobarea unor posturi de conducere de către Consiliul Judeţean, în număr de şase. Apoi s-a apelat la contractarea de servicii. Întrucât cei plecaţi în concediu fără plată au posturile blocate, conducerea susţine că nu a putut angaja înlocuitori pe perioadă nedeterminată. „Eu trebuie să îmi completez automat ca să pot să asigur turele, trebuie să angajez personal şi sunt două variante care îmi permite legea, una fie organizez concurs şi îl angajez pe perioadă determinată, fie contractez servicii. Aşa spune legea, legea noastră 48 şi Codul Muncii asta prevede şi asta am făcut”, mai spune directorul de la Psihiatrie. În consecinţă, cum prin aplicarea primei variante, adică transferuri de la alte unităţi medicale, nu s-au acoperit toate posturile vacante, s-a apelat la cea de-a doua soluţie. Astfel, s-a organizat o licitaţie electronică pentru găsirea unei firme specializate de plasare a forţei de muncă pentru 35 de persoane. Au participat două firme iar câştigătoare a fost desemnată SC Agrostar Experiments SRL. Motivul? Cealaltă societate comercială nu dispunea de personal de specialitate, respectivi asistenţi medicali, având posibilitatea de a plasa doar îngrijitoare. În schimb, în ciuda numelui societăţii, celălalt agent economic a îndeplinit această condiţie.
„Culmea, firma care a câştigat pe SEAP este a unui PDL-ist”
Surpriza abia acum intervine. Compania menţionată este controlată de nimeni altul decât şeful de la societatea de salubrizare a oraşului Gheorghe Pricopi, lucru pe care directorul de la Psihiatrie nu se fereşte să îl spună. „I-am angajat de la o firmă de prestări servicii plasare forţă de muncă, din Botoşani şi care culmea, firma care a câştigat pe SEAP este a unui PDL-ist, că de asta sunt nervos. Firma este a şefului de la Urban Serv, el cu asta se ocupă, plasare forţă de muncă şi nu numai la noi ci şi la alte instituţii publice”, explică Gabriel Oprişanu. Licitaţia pentru angajarea de personal la Spitalul de Psihiatrie a avut loc în decursul lunii august, iar respectivii angajaţi şi-au început activitatea din septembrie. Ei au încheiate contracte individuale de muncă cu Agrostar şi nu sunt angajaţi ai unităţii medicale. Contractul de prestări servicii cu Spitalul de Psihiatrie este încheiat cu firma menţionată care primeşte lunar în jur de 70.000 de lei. Înţelegerea a fost încheiată pe patru luni de zile şi expiră pe data de 31 decembrie 2011, ceea ce înseamnă că firma patronată de Gheorghe Pricopi încasează din această afacere în jur de 280.000 de lei, adică aproape 100.000 de dolari. Deşi în această sumă este inclusă şi o cotă de profit a societăţii în cauză, care nu s-ar fi luat în calcul dacă s-ar fi făcut angajări directe şi nu prin intermediul unei societăţi, managerul de la Psihiatrie susţine totuşi că a economisit fonduri. „Eu mi-am asigurat serviciile cu 35 de persoane, dar dacă îi aveam pe cei 52 care au plecat în concedii fără plată costurile erau mai mari, aşa am făcut o economie lunară de 250 de milioane de lei vechi”, a mai menţionat Oprişanu.
Firma lui Pricopi, abonată la contracte cu statul
Gheorghe Pricopi susţine că astfel de contracte nu reprezintă o noutate pentru firma pe care o controlează. Potrivit acestuia, SC Agrostar Experiments SRL funcţionează tocmai din 1995 şi are în derulare mai multe contracte cu instituţii publice.„În afară de Spitalul de Psihiatrie eu am avut contracte de aia m-au găsit în baza de date. Firma asta fiinţează din 1995, am cinci salariaţi la Centrul de Transfuzii Sanguine, trei salariaţi la Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale, doi salariaţi la Direcţia Generală a Finanţelor Publice, două femei de serviciu, la Direcţia de Cultură am jumătate de normă, la Direcţia Sanitar Veterinară am doi şoferi şi o femeie de serviciu, adică să nu crezi că asta este o chestiune nouă, asta se numeşte externalizarea serviciilor”, afirmă Gheorghe Pricopi. De asemenea, cel puţin declarativ, acesta s-ar afla în ipostaza în care îşi permite să refuze contracte cu instituţii pentru asigurarea unor servicii asemănătoare celor de la Psihiatrie. „A venit Spitalul Judeţean să îi iau bucătăria şi femeia de serviciu. Puteam să îl iau, dar i-am refuzat pentru că sunt prost platnici, eu nu pot să iau salariaţii aceştia să le dau salarii la sfârşitul lunii şi el să îmi dea banii peste trei, patru sau şapte luni cum plăteşte spitalul la medicamente”, mai arată Pricopi.
Lefuri medicale de 2.000 de lei prin Agrostar
Foarte interesant este faptul că retribuţiile pe care Agrostar Experiments le asigură angajaţilor care muncesc la Psihiatrie nu sunt tocmai mici. Directorul acestei societăţi a dat şi câteva exemple edificatoare în acest sens. „Am asistenţi care câştigă şi 30 de milioane, ei sunt plătiţi după legea sanitară, 1.651 de lei Cristina Airinei, ia banii în mână, 1.685 Ailincăi Aurelia, Carmen Boicu 1.829 de lei, are 22 de milioane salariu brut, 1.700 de lei are Mihaela Răileanu, în funcţie de câte ore a lucrat, 2.400 de lei are Manolache Marcela în funcţie de câte ore a lucrat, ce sporuri are de noapte, câte ore a lucrat sâmbăta şi duminica, că toate sporurile astea le dau, aceştia sunt bugetari aşa au luat salarii, aşa i-am preluat şi eu să le dau. Aş putea să le dau mai puţin, dar după aia mă aleg cu procese”,  explică Pricopi. Nivelul lefurilor achitate, care trec peste salariul mediu de la Botoşani, ridică un alt semn de întrebare asupra motivelor care i-au determinat pe angajaţii cu posturi suspendate de la Psihiatrie să solicite concedii fără plată.
Cel mai controlat director
Directorul Spitalului de Psihiatrie este în această lună probabil cel mai controlat şef de instituţie publică din Botoşani. Săptămâna trecută Casa de Asigurări de Sănătate a început o acţiune la unitatea medicală condusă de Gabriel Oprişanu. Corpul de control al preşedintelui Consiliului Judeţean se află deja acolo tocmai pentru a vedea legalitatea contractului prin care s-a preluat personal medical şi auxiliar. „E o chestiune absolut legală, îţi dai seama că m-am consultat cu toţi avocaţii”, susţine dr. Oprişanu. În a doua parte a săptămânii precedente la Psihiatrie a sosit inclusiv Curtea de Conturi, care verifică investiţiile efectuate în perioada 2006 – 2010. Dar asta nu e tot. La firma de cablu TV pe care medicul o controlează efectuează în prezent acţiuni Garda Financiară şi Inspectoratul Teritorial de Muncă. „Care e problema? Am datoriile la stat plătite la zi, contracte de muncă încheiate, care e problema? Nu îmi fac nici o problemă”, spune Gabriel Oprişanu. Doar la Rapsodia TV nu a sosit, cel puţin deocamdată, nici o instituţie în control. În schimb şi Agrostar Experiments, firma controlată de Gheorghe Pricopi face în aceste zile obiectul unui control al Inspectoratului Teritorial de Muncă.
Gabriela ERDIC