Afacerea care miroase a penal: Firma hingherilor hrănită lunar cu sute de milioane de lei vechi

În fiecare lună, societatea Trioconstruct încasează de la bugetul local, prin Direcția de Servicii Publice, Sport și Agrement (DSPSA) în jur de 400 de milioane de lei vechi. Banii le intră în conturi în baza contractului de „Delegare de gestiune pentru organizarea şi funcţionarea serviciului specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân din municipiul Botoşani”.

 

Concret, firma botoșăneană care obține sume consistente din fonduri publice, încasează facturi pentru prinderea câinilor comunitari dar și pentru gestionarea padocului. În contract nu mai există clauza prin care trebuie să prindă un anumit număr de maidanezi.

”În ce privește capturarea câinilor, conform contractului au avut 4 luni clauze contractuale de a avea un targhet, respectiv 100, ulterior doar la sesizări și reclamații, în funcție de ce câini sunt pe teren și ce reclamații primim. Nu sunt presați de targhete, nu sunt obligați să facă normă de capturare, nu sunt obligați să aibă cât mai mulți câini în padoc” – Eugen Țurcanu, directorul DSPSA.

 

Totuși…

 

În cazul în care nu prind câini, reprezentanții firmei primesc bani mai puțini: ”Se decontează doar pentru întreținerea padocului”, spune Eugen Țurcanu care arată și câte patrupede s-au capturat în ultimele trei luni: noiembrie 39 de câini, decembrie 30, ianuarie 69.

 

 

Interesantă explozia de capturi din ianuarie.

 

Reprezentanții Trioconstruct au fost chemați la prima oră la discuții. Li s-a cerut explicații privitoare la animale aduse din alte localități și pentru care s-au decontat bani de la Primăria Botoșani. Acestea pot fi identificate prin cipurile implantate de medicul veterinar.

 

S-au comunicat șase cazuri!

”Ajungem la luna ianuarie la discuția care am avut-o cu cei de la firmă azi dimineață, i-am întrebat despre ce este vorba. 6 câini au fost în speță de a avea microcip, aveau și numărul de microcip dintre care 3 au fost adoptați zilele astea, la 2 dintre ei reprezentantul medical a fost prezent pe teren, unul a fost ridicat de la E.ON și unul din Donici, el își taie mâna și a văzut cu ochii lui de unde a fost capturat” – Eugen Țurcanu, directorul DSPSA.

Pentru acești șase câini care se pare că totuși au stăpân firma a încasat bani. Urmează să-i restituie.

„Vom scoate din situația de lucrări cele 6 exemplare care au fost capturate și care trebuiau, conform legislației ca în termen de 7 zile să se notifice proprietarul. Cele șase capturări le vom scoate din facturare, vom ștorna factura iar ei să întreprindă măsurile care se impun” – Eugen Țurcanu, directorul DSPSA.

De subliniat este faptul că DSPSA nu a făcut o verificare a animalelor din padoc pentru a vedea câte au cipuri de identificare, cele șase cazuri fiind comunicate de Trioconstruct. Ceea ce ar însemna că pot fi mai mulți. Și totodată ceea ce ar însemna că, până se va efectua un asemenea control, câinii cu stăpân din alte localități, pot să dispară din padocul municipal a cărui stăpână prin contract este firma acuzată că aduce câini de prin curțile oamenilor sau din comunele județului.