Adeziuni  de partid cu obligaţii financiare şi fără pretenţii la schimb: Fiecare după disponibilitate… - DOCUMENT

 

Din ce în ce, calitatea de membru de partid poate fi considerată a fi în unele cazuri şi o povară financiară şi asta în condiţiile în care în contul propriu de bancă, economiile sau câştigul din afaceri constă într-o sumă cu foarte multe zerouri. Situaţia nu pare a fi valabilă şi în cazul în care doreşti să fii membru de partid doar pentru a te pierde în mulţime.

Spre exemplu, la Partidul Naţional Liberal de la Botoşani, în declaraţia de aderare la formaţiunea politică aspiranţii îşi iau mai multe angajamente printre care o motivaţie strict legată de principiile liberale şi pe o dorinţă de promovare a valorilor în care cred liberalii.

"Să susţin moral şi material partidul"


Ulterior, un alt paragraf pare a fi decisiv cel puţin în cazul „oamenilor cu bani” şi spune aşa: „Consider a fi de datoria mea ca după dobândirea calităţii de membru PNL să susţin moral şi material partidul, în vederea atingerii ţelurilor pe care şi le propune, fără a condiţiona această susţinere de favorizarea obţinerii de avantaje”.

Adeziunea nu o fac eu, o face Bucureştiul, se poate să scrie aşa, eu nu fac adeziunea, este tip de la Bucureşti. Ei nu sunt obligaţi dar dacă doresc să contribuie, pot să facă lucrul acesta, noi avem o cotizaţie obligatorie pusă pe membru de partid, este 1 leu pe lună, dacă doresc să aibă continuitate şi o implicare în PNL şi sunt foarte mulţi membri care îşi plătesc cotizaţia”, explică preşedintele PNL, Florin Ţurcanu prevederea din actul de aderare în sânul partidului.
Liderul PNL este de părere că astfel de contribuţii financiare ale membrilor de partid sunt fireşti în condiţiile în care aceştia urmăresc să sprijine atât cât pot formaţiunea, lucru perfect legal şi înregistrat în contabilitate. „Fiecare după disponibilitate au posibilitatea să-şi plătească cotizaţii suplimentare sau donaţii, este chitanţier la partid, avem contabilitate. Nu trebuie să o facă condiţionat, trebuie să o facă că aşa îi cere statutul”, a mai declarat liderul liberal al judeţului.
Momentan, PNL numără la nivel de judeţ în jur de 30.000 de membri care, potrivit lui Florin Ţurcanu ar urma să crească până la europarlamentare la 55.000 iar până în 2016 la următorul scrutin de alegeri locale la 120.000. „Cu nume, prenume, telefon, vă dau prin sondaj să vă alegeţi 100 dintre ei şi îi verificaţi”, mai spune Florin Ţurcanu pentru a dovedi veridicitatea persoanelor care îşi pun semnătura pe adeziuni. În cazul în care numai un sfert dintre aceştia devin cotizanţi activi ai partidului, din punct de vedere financiar, organizaţia se poate lăuda cu o situaţie financiară de lăudat.

"Nu există aşa ceva"

Tactica nu pare să fie îmbrăţişată şi de alţi lideri de partid de la Botoşani. O adeziune la Partidul Forţa Civică de exemplu, nu aminteşte nimic despre aportul material şi nu face trimitere nici măcar la cotizaţia anuală stabilită prin statut pentru membrii de partid. „Sunt doar prevederile statutare care stabilesc o cotizaţie, asta e singura contribuţie, e o chestie care o au toate partidele în statut. În rest, până la urmă asta e o organizaţie în care participi benevol, nu se creează obligaţii”, a declarat Cristian Roman, preşedintele Forţa Civică care a mai comentat despre impunerea unor donaţii suplimentare: „Nu există aşa ceva, ce este în altă parte nu comentez eu”.

Situaţia nu este valabilă şi pentru celălalt partid aflat în alianţa care guvernează România şi care pune accent mai ales pe CV-ul aspirantului la culoarea roşie şi trandafiri. Se cere în schimb o recomandare pentru membrul nou intrat din partea unui PSD-ist cu state vechi. „Ce este în bucătăria altui partid este o problemă strict internă a altui partid. La PSD este o procedură foarte transparentă în care se completează un formular legat de datele profesionale ale celui care doreşte să depună adeziunea. Atât. Este un formular A4 în care sunt trecute datele personale, profesionale şi câteva informaţi legate de apartenenţa anterioară la un partid politic şi în principiu şi o recomandare”, a declarat şi preşedintele OM PSD, Ovidiu Portariuc.

CITEŞTE:
 Consilierii trădători au început să fie daţi afară din PDL, Flutur are un sfat şi pentru primari