Actorii botoșăneni care s-au retras de pe Marea Scenă într-o zi de 22 august

S-au stins din viață în aceeași zi de 22 august, la distanță de 25 de ani unul de altul.

 

Octavian Cotescu în 1985. Avea doar 54 de ani și talent pentru încă multe vieți.

Mihai Costăchel în 2010. La 68 de ani, după o carieră strălucită în slujba celor mai mici spectatori.

 

Se împlinesc astăzi 36 de ani de când Octavian Cotescu, îndrăgitul actor născut la Dorohoi, a plecat la cele veșnice, lăsând în urmă o soție și un fiu, pe Valeria Seciu și Alexandru Cotescu, cel din urmă devenit monah la Muntele Athos.

 

 

 

 

Octavian Cotescu s-a născut la Dorohoi la data de 14 februarie 1931. După trei ani, tatăl lui este nevoit să se mute la Iași cu serviciul. Octavian Cotescu a urmat cursurile Conservatorului de Artă Dramatică din Iași în anul 1950, iar după terminarea studiilor a fost repartizat în București. După numai un an debuta pe scena Teatrului Bulandra în piesa "Pădurea", semnată de Aleksandr Nikolaevici.

 

Cariera lui impresionată în domeniul artistic a fost dublată de cea în domeniul pedagogiei, formând zeci de mari actori ce au ținut decenii întregi prima scenă a țării, printre ei Horațiu Mălăele, Dan Condurache, Mariana Mihuț, Maria Ploae, Radu Gheorghe, Catrinel Dumitrescu, Valeria Seciu, Ovidiu Iuliu Moldovan.

 

Așa a cunoscut-o pe viitoarea sa soție. Încă de pe băncile facultății, între anii 1960 – 1964, Valeria Seciu i-a intrat în suflet marelui actor. Iar sentimentele au fost reciproce. Cei doi și-au unit destinele pentru a da naștere nu doar unei emoționante povești de iubire, ci și unui fiu.

 

În prezent, Alexandru Cotescu este călugăr pe Muntele Athos, sub numele de Părintele Daniil.

 

 

Actorul dăruit copiilor

 

Pe 22 august 2010 pleca la cele veșnice Mihai Costăchel, actorul care şi-a confundat existenţa cu Teatrul Vasilache Botoşani începând încă din anul 1965.

 

 

 

 

Mihai Costăchel s-a născut pe 23 mai 1942. A bucurat sute de copii, cărora le-a dăruit nu doar poveștile prea cunoscute, ci și emoția întâlnirii cu personajele, frumusețea cuvântului rostit, dragostea pentru bine și pentru victoria celor măreți.

 

De-a lungul carierei sale excepţionale a fost apreciat în mod deosebit la Gala Naţională a recitalurilor păpuşăreşti în 1992, la Botoşani, pentru recitalul "Pianul", regia Valentin Dobrescu.

 

A pus în scenă, ca regizor, "Sarea în bucate", realizând totodată zeci de roluri în spectacole, precum "Aventurile lui Odiseu", "Cele trei domniţe", "Soarele furat", "Ivan Turbincă", "Sânziana şi Pepelea", "Prinţesa vrăjită", "O poveste, două, trei cu roboţi şi roboţei".

 

Un actor din panoplia bogată a oamenilor mari pe care Botoșaniul i-a avut, un actor ale cărui roluri au făcut să strălucească eroi, prinți, prințese.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store