Accidentele de muncă din străinătate la mâna angajatorilor

 

Patronul unor salariaţi accidentaţi în străinătate este pasibil de amendă din partea inspectorilor muncii. Salariaţii săi, patru la număr au suferit un accident rutier într-o deplasare în interes de serviciu şi în prezent sunt nevoiţi să suporte cheltuieli de spitalizare din ţara în care a avut loc incidentul. Pentru clarificarea situaţiei, administratorul firmei refuză colaborarea cu reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă.
Este vorba despre patru muncitori ai firmei Sortem din Truşeşti care în decursul anului precedent au efectuat o deplasare în Germania. Acolo au fost implicaţi într-un eveniment rutier, considerat accident de muncă, motiv pentru care angajatorul a fost obligat să cerceteze împrejurările în care a fost produs. „Este cazul firmei Sortem din Truşeşti, în Germania, a fost un accident rutier, dar aici este problema că nu s-a stabilit că este din traseu sau nu, s-au abătut sau nu acei muncitori de la traseu. Angajatorul spune că nu au respectat traseul şi termenul de deplasare, ei spun că dimpotrivă, au respectat, s-au deplasat pe acelaşi traseu. Iar cei care trebuie să ne ajute să clarificăm situaţia sunt autorităţile germane, ei au comunicat dar verbal că este o cauză civilă, nu ar fi o problemă de securitate a muncii”, a declarat Oliviu Ciortea, inspector şef adjunct ITM.
Astfel de situaţii ajung frecvent în atenţia inspectorilor de sănătate şi securitate în muncă sub forma unor reclamaţii. „Reclamă la noi că în statul respectiv au datorii pentru că bineînţeles în momentul în care ajung în spital trebuie cineva să suporte cheltuielile, aceste cheltuieli se îndreaptă asupra lor şi sunt cheltuieli de 10, 20, 30.000 de euro şi nu are cine să le plătească”, a mai spus inspectorul.
În acest sens, legislaţia în vigoare a fost recent modificată astfel încât inspectorii muncii pot aplica sancţiuni patronilor care refuză colaborarea cu ITM. Prin vechiul normativ activitatea de cercetare a evenimentelor prevedea o sancţiune cuprinsă între 3.000 şi 10.0000 , în prezent fiind de la 5.000 la 10.000 de lei şi se aplică atunci când se constată că angajatorul prin orice acţiune sau inacţiune refuză să pună la dispoziţie datele necesare cercetării de evenimente. În acest caz accidentele trebuie cercetate în funcţie de gravitatea lor sau urmările suferite, de angajator sau de ITM. În cazul în care angajatorul are obligaţia să efectueze cercetarea,  în cele mai multe dintre cazuri acesta motivează că nu poate face verificări pentru că autorităţile din statul respectiv nu pun la dispoziţie elementele necesare pentru a se stabili circumstanţele în care s-au produs evenimentele. În prezent, prin modificarea normativelor în vigoare, angajatorii care nu va da curs solicitările inspectorilor muncii sunt apţi de sancţiuni.