Academicianul din Botoșani care și-a donat întreaga bibliotecă Mitropoliei Moldovei: Prețuiți atât cât dăruiți - FOTO

Festivitatea de inaugurare a avut loc în prezența reprezentanților Centrului eparhial Iași, dar și a unor personalități din mediul academic.

 

Secțiunea „Acad. Alexandru Zub” din cadrul Bibliotecii Mitropolitane „Dumitru Stăniloae” a fost inaugurată ieri, 15 decembrie 2022.

 

Biblioteca „Dumitru Stăniloae” din cadrul Ansamblului Mitropolitan Iași are începând de joi, 15 decembrie 2022, o nouă secțiune de carte - „Acad. Alexandru Zub”, datorită contribuției academicianului născut în Vârfu Câmpului, județul Botoșani, și care și‑a donat întreaga sa colecție de volume, manuscrise și fișe Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

 

 

 

 

„Pentru noi, domnul academician Alexandru Zub nu a scris istoria, deși a dat mărturie autentică despre aceasta, ci a făcut istorie, așa cum tot el spunea în discursul de recepție de la Academia Română, a făcut «ego istorie», adică o filosofie a istoriei prin prisma academicianului Alexandru Zub. Ne dăm seama că iubiți foarte mult credința noastră străbună, Biserica noastră strămoșească, mitropolia noastră și biblioteca noastră. Prețuiți atât cât dăruiți: ne‑ați dat din preaplinul inimii dumneavoastră această minunată colecție care va fi la dispoziția mitropoliei și a studenților, ceea ce dă mărturie despre valoarea dumneavoastră sufletească”,

părintele prof. Ioan Cristinel Teșu, prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași.

 

Potrivit Ziarul Lumina, academicianul și istoricul Alexandru Zub a adunat de‑a lungul anilor un număr impresionant de volume, manuscrise și fișe cu aprecieri personale. Valoarea colecției donate a fost evidențiată în cuvântul său de Virginia Popa, directoarea Bibliotecii „Dumitru Stăniloae”.

 

„Eu cred că domnul profesor este un om în sufletul căruia Dumnezeu calcă cu multă sfială. Cu multă sfială, alături de colegele mele, cu multă admirație, cu multă grijă, cu tot efortul, ne‑am aplecat asupra acestui imens fond de carte pe care distinsul academician a ales să‑l doneze Bibliotecii Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Suntem copleșiți și mă gândeam în aceste zile că aș putea așeza acest fond, ca valoare, alături de fondul «Veniamin Costache», din secolul al XIX‑lea, și alături de fondul de carte tipărită în tipografia mitropoliei, și sigur că alături de fondul de carte din biblioteca părintelui Dumitru Stăniloae, care patronează cu numele său biblioteca noastră”.

Virginia Popa, directoarea Bibliotecii „Dumitru Stăniloae”

 

 

 

 

La final, acad. Alexandru Zub, prezent la eveniment, a ținut să le mulțumească tuturor celor care au făcut posibilă amenajarea noului fond de carte, afirmând totodată că le este recunoscător celor care se vor ocupa de studiul istoriei.

 

„Tot ceea ce a acumulat academicianul de‑a lungul anilor, întregul fond de carte și de manuscrise, nu doar lucrări tipărite, ci și foarte multe fișe valoroase pe care le are domnia sa, au fost donate către Biblioteca «Dumitru Stăniloae». Este o șansă pentru generațiile care vin de a avea acces la această comoară istorică și de a continua cercetarea distinsului nostru academician și istoric”, a precizat în luna februarie pr. Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

 

Istoricul Alexandru Zub s‑a născut la data de 12 octombrie 1934, în Vârfu Câmpului, Botoșani. Din 10 septembrie 1991, a fost membru corespondent al Academiei Române, iar din 2004 este membru titular. În 1957 a organizat o manifestare studențească, considerată ilegală de către autorități, cu ocazia împlinirii a 500 de ani de la înscăunarea lui Ștefan cel Mare.

 

A fost condamnat la zece ani de închisoare politică, din care a executat șase, ca deținut politic.

 

În prezent, academicianul s‑a retras la Mănăstirea Văratec. Alexandru Zub are aproape șase decenii de activitate în domeniul istoriei.

 

(Foto: Ziarul Lumina)