Milioane de creştini i-au trecut pragul. I s-a dus vestea peste mări şi ţări. Spirit viu, curajos, dar blând şi înţelegător în ale suferinţei, părintele Ciprian Grădinaru a ajuns să fie supranumit "chirurgul sufletelor". Oamenii îl caută, îl ascultă, îi cer ajutorul şi ajută ei înşişi acolo unde le este cu putinţă. Astăzi, Arhimandritul Ciprian Grădinaru împlinește 50 de ani.
Aparatură medicală de peste 200.000 de euro pentru Spitalul Mavromati, donată în anul 2019. Injectomate, electrocardiografe, monitoare cu accesorii de neonatologie, un defibrilator manual Zoll și hârtie EKG pentru electrocardiograf, dar și frigidere, un ecograf multifuncțional, 15 aparate aerosoli Fazzini și uniforme medicale.
În iunie 2020, voluntarii ajungeau din nou la Botoșani, oferind pachete cu produse de strictă necesitate mai multor familii nevoiașe din localităţile Hlipiceni şi Dragalina: bătrâni singuri, persoane cu dizabilităţi, familii sărace cu mulți copii sau familii unde adulții nu mai au un loc de muncă.
Toate acestea sub îndrumarea Arhimandritului Ciprian Grădinaru, de la Paraclisul Catedralei Neamului, din București.
Un botoșănean născut în Hlipiceni, județul Botoșani, din oameni simpli și evlavioși, dar care l-au deprins cu învățătura creștină și cu iubirea de oameni.
Este unul dintre cei mai îndrăgiți duhovnici, căutat an de an fie că se află în mănăstirile Neamțului, fie că se nevoiește la Paraclisul din Capitală. Are pentru fiecare creștin un sfat, un cuvânt de mângâiere. Însă cel mai mult impresionează la Părintele Grădinaru capacitatea de a acționa, de a lăsa loc faptei bune și gândului curat.
Astăzi, pe 28 iunie, Părintele Arhimandrit își sărbătorește anii pământești, urări din toate părțile fiind trimise pentru preotul botoșănean.
Iată câteva dintre urările trimise către părintele născut în Hlipiceni:
”28 Iunie - o zi de mare bucurie pentru frumoasa noastră familie! În 28 iunie, se năștea în județul Botoșani, satul Hlipiceni, Părintele nostru drag, Arhimandrit Ciprian Gradinaru, ucenic al Părintelui Cleopa Ilie la Mănăstirea Sihăstria Neamț, înzestrat de Duhul Sfânt cu darul înainte-vederii și duhul blândeții, tămăduitor de suflete rănite, e suficient să-i treci pragul și deja ești citit până în adâncul sufletului, și neobosit filantrop. Rugăm pe Bunul Dumnezeu și Măicuța Domnului să-i dăruiască sănătate multă și bucurii duhovnicești și să ne oblojească cu sfaturile sale rănile din suflet și păcatele din inimă. La mulți ani sănătoși, sfințite Părinte!”
”Părintele Arhim. Ciprian Grădinaru poate fi găsit pentru spovedanie și sfat duhovnicesc la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului din București. Sfinția Sa a mai precizat: "în luna iulie 2021 voi fi în București, la Paraclis, în fiecare zi, de dimineața până seara târziu".
”Pe 28 iunie, părintele nostru duhovnic, Ciprian Grădinaru, schimbă prefixul, a mai trecut un an! Pentru noi nu ați îmbătrânit, ați rămas la fel, același zâmbet cald, aceeași privire blândă și ajutor de nădejde să trecem peste obstacole. Vă mulțumim! La mulți ani binecuvântați cu sănătate, bucurii și multe împliniri duhovnicești!”
”Azi este ziua de naștere a Părintelui Ciprian Grădinaru. Duhovnicul nostru s-a născut pe 28 iunie, în satul Hlipiceni, județul Botoșani, într-o familie de oameni simpli, dar evlavioși. Cu prilejul zilei de naștere îmi face o deosebită plăcere să vă transmit cele mai frumoase gânduri și urări de bine, alături de sănătate, fericire și speranțe împlinite”
”Vă transmitem mulțumirile și respectul nostru pentru dăruirea și devotamentul Sfinției Voastre pentru noi, cât și aprecierea noastră pentru realizările Dumneavoastră profesionale și contribuția semnificativă la îmbunătățirea vieții noastre! Întru mulți ani binecuvântați de Dumnezeu, cu sănătate, putere și bucurii duhovnicești!”
Avea 18 ani când a venit Revoluţia. Tot atunci, la 18 ani, a plecat la mănăstire. În 1990, cu haina de proaspăt şi tânăr călugăr, se înrolează în armată. A ajuns la Oradea, într-un regiment de tancuri.
Într-o zi a fost un accident în poligon. Patru răniţi, toţi pierdeau sânge. Era nevoie urgent de voluntari. Călugărul din Hlipicenii Botoşanilor s-a oferit imediat. Spre surprinderea sa, era singurul din vreo 50 de soldaţi care a întins braţul pentru a dona sângele salvator.
De atunci a făcut aproape o misiune din a salva oameni. Bolnavi la trup şi la suflet deopotrivă.
În noiembrie 1992 a fost tuns în călugărie la Mănăstirea Sihăstria, unde a rămas până în anul 2011, când este chemat la Bucureşti. De atunci face ascultare la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.
În octombrie 2013 a iniţiat o campanie de donare de sânge în cadrul Patriarhiei Române. Pe parcursul a peste doi ani, s-au strâns în toată ţara şapte tone şi jumătate de sânge. Seminarişti, studenţi, preoţi, călugări, oameni simpli. Poliţişti, jandarmi, militari. Cu toţii au donat sânge pentru cei aflaţi în suferinţă.
Campania Donează sânge - Salvează viaţă s-a derulat an de an, fiind coordonată de Părintele Ciprian Grădinaru.
În 2015, din 26 până în 30 octombrie s-a desfăşurat una dintre etapele campaniei. Donaseră sânge militarii de la Academia Tehnică Militară şi studenţii şi profesorii de la Facultatea de Construcţii, dar şi preoţii şi seminariştii implicaţi în proiect. Numărase atunci 365 de donatori, exact câte zile are un an!
„La ora 14.00, pe 30 octombrie, s-a încheiat campania şi seara a avut loc tragedia de la Colectiv… Stocul şi rezerva de sânge din Bucureşti a fost asigurat de campania noastră!”, spune părintele Ciprian Grădinaru.
Cererea oficială pentru donarea de sânge s-a făcut la ora unu noaptea, iar primele victime aveau deja sângele asigurat de campania condusă de părintele Ciprian.
„Mulți dintre cei salvați atunci își datorează viața acelui sânge”, e tranşant slujitorul Domnului.
Şi asta nu a fost tot. Părintele Grădinaru a primit un card cu 50.000 de lei, de la Patriarhul Daniel. Pentru medicamente, transport, alimente şi tot ce era nevoie.
”I-am cheltuit pe toți! Să fi fost vreo 30 de răniți…, și au trăit toți! Pe 15 dintre ei, cu binecuvântarea Patriarhului Daniel, i-am dus la o clinică hiperbară (terapie cu oxigen) din Constanţa. Noi, de la Paraclis, le-am asigurat transportul şi tratamentul”, spune părintele Ciprian Grădinaru.
Fapte salvatoare, chiar dacă au rămas neștiute de foarte multă lume. Însă un lucru este clar: un om se întoarce de fiecare dată către Botoşaniul natal. Şi nu vine niciodată cu mâinile goale şi nici cu sufletul pustiu.
Astăzi, 28 iunie, împlinește 50 de ani de viață. Îi urăm sănătate sufletească și trupească, bucurii și împliniri duhovnicești. La mulți ani!
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL: