30-40% din directorii PDL riscă să rămînă pe drumuri

 

Curtea Constituţională a amînat pentru luna aprilie pronunţarea în privinţa legii care reglementează situaţia directorilor aşa-numitelor deconcentrate, iar acest lucru a creat o oarecare panică în rîndurile liderilor PDL.

Recensămînt al directorilor portocalii

Potrivit “Evenimentului Zilei”, după două şedinţe în care judecătorii Curţii au pus cărţile pe masă, fără a lua însă o decizie, informaţiile ajunse pe căi neoficiale în partid arată că, momentan, nu există o majoritate care să asigure liniştea puterii, susţin surse din partid. Ca atare, s-a trecut la efectuarea unui fel de recensămînt al politrucilor din direcţiile judeţene ca să se vadă cîţi mai pot fi „salvaţi” dacă legea de modificare a statutului aleşilor locali este declarată la rîndul ei neconstituţională. Concluzia? Mai mult de o treime din directori sunt 100% politici, nu au studiile şi vechimea cerute de vechea lege şi ar trebui să plece. Agitaţia în PDL a început săptămâna trecută, după ce Curtea a anunţat că amână luarea unei decizii până în aprilie. Deşi dezbaterile acesteia sînt secrete, informaţiile ajunse în partid ar arăta că discuţiile au fost aprinse, iar poziţiile - pe muchie. Discuţiile „foarte furtunoase” sunt confirmate şi de judecătorul Ion Predescu care anticipează totuşi că, pe 14 aprilie, se va tranşa situaţia. „Sunt dezbateri foarte furtunoase, foarte aprinse, e un subiect complex, nu poate fi uşor epuizat. Până acum au fost mai multe luări de cuvânt, unele pro, altele contra. Punctele de vedere se mai completează. Nu e nimic definitiv deocamdată”, a declarat Predescu pentru EvZ.

Flutur : Sînt unii foarte interesaţi de lege

După ce legea a trecut val-vârtej prin Camera Deputaţilor, PSD şi PNL au atacat-o la CC. Contestatarii susţin că menţinerea directorilor numiţi politic este discriminatorie şi reclamă „diferenţe majore” de formă a legii între cele două camere ale parlamentului, practică declarată anterior neconstituţională. O decizie de neconstituţionalitate ar da peste cap planurile PDL de a-i menţine în funcţii pe actualii ocupanţi ai scaunelor din de concentrate, politizate anul trecut, sub guvernarea cu PSD. La Botoşani liderul filialei judeţene PDL susţine că nu are informaţii oficiale privind dezbaterile de la Curtea Constituţională. “Am înţeles că s-a amînat luarea unei decizii. Eu nu sînt foarte interesat, sînt însă alţii care mă ţin la curent”, a spus Cătălin Flutur. Cu puţine excepţii, majoritatea şefilor de instituţii cu subordonare guvernamentală de la Botoşani sînt membri PDL.