3 situații neplăcute în care poți ajunge dacă circuli fără RCA

(P) Legea din România (și nu numai) interzice circulația pe drumurile publice a mașinilor înmatriculate pe teritoriul țării care nu au încheiată o poliță de asigurare auto obligatorie (RCA). Polițele facultative, tip CASCO, deși nu sunt obligatorii, acoperă o gamă mai largă de probleme care pot interveni în urma unor accidente, acte de vandalism (chiar și furt) sau a fenomenelor meteo extreme.

 

Cert este că fără CASCO poți circula, în timp ce fără RCA – nu. Dacă ești prins că circuli fără asigurarea obligatorie, riști să primești amenzi destul de mari!


Ce fel de probleme poți avea dacă mașina ta nu are asigurare obligatorie?


Mulți proprietari de mașini au întâmpinat dificultăți odată cu mărirea costului polițelor de asigurare auto. Unii au evitat sau au amânat să își reînnoiască asigurarea, ceea ce i-a condus în situația de a fi amendați. Cei care au decis să nu mai plătească polița deloc au fost obligați să predea Poliției plăcuțele de înmatriculare.


Chiar dacă mașina ta nu are probleme tehnice, chiar dacă semnalizarea funcționează corespunzător și chiar dacă circuli regulamentar, fără a comite o infracțiune sau a provoca un accident, tot poți să fii oprit de polițiști. În momentul în care ți se vor cere actele mașinii, chiar și în cadrul unui control de rutină, poți fi amendat, dacă aceștia constată că îți lipsește asigurarea.


Amendă poți primi și dacă ai asigurarea încheiată și primele achitate, dar nu poți face dovada deținerii unei asigurări în momentul în care ești oprit. Mare atenție, deci, să ai polița la tine atunci când circuli cu mașina.


O mare parte dintre șoferii amendați în cursul acestui an au motivat că nu au observat că polița de asigurare este expirată. Indiferent că aceasta a fost realitatea sau doar o scuză: situația este identică: au fost prinși circulând fără asigurare valabilă. De aceea, este bine să ții minte data la care trebuie să îți reînnoiești asigurarea sau cel puțin să mai verifici din când în când termenul de valabilitate al celei pe care o deții.


În prezent, poți încheia cu ușurință și o asigurare auto contactless, în doar câțiva pași.


Cât de mare este amenda și ce sancțiuni mai poți primi


Sancțiunile și amenzile contravenționale care pot fi aplicate de organele legii sunt următoarele:

 

 

  • amendă cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei (conform art. 37, aliniatul 9, Legea 132/2017);
  • reținerea plăcuțelor de înmatriculare;
  • reținerea talonului.


În cazul în care ești descoperit că circuli cu mașina fără asigurare după mai mult de 3 luni de la expirarea ultimei polițe, Poliția poate impune suspendarea posibilității de a mai înmatricula autovehiculul în cauză. Nu amâna, iar dacă nu stai prea bine cu banii, analizează câteva oferte de asigurări RCA în rate de la AsigurăriContactless.ro.


Mai mult: dacă de la momentul la care reprezentanții legii au constatat că ai circulat fără asigurare au trecut 30 de zile și în acest interval nu ai încheiat o nouă poliță, poți avea surpriza ca mașina să fie radiată din circulație.


Dacă mașina ta nu are RCA și nu circuli cu ea, dar o ai parcată pe domeniul public, riști ca aceasta să fie considerată un bun abandonat și să fie ridicată, în urma dispozițiilor Poliției.


Ultima și cea mai gravă situație este aceea în care ești implicat într-un accident de circulație soldat cu daune sau avarii, fără să ai RCA. În lipsa asigurării, vei fi nevoit să plătești din propriul buzunar toate pagubele produse, iar acestea pot fi considerabile.


Iată, deci, câte neplăceri poți avea din acest singur motiv: lipsa asigurării auto obligatorii. Chiar dacă în ultima perioadă prețurile asigurărilor au mai crescut, ține cont de faptul că această investiție este nu doar obligatorie, dar și necesară și te poate scuti de multe necazuri. Mașinile înmatriculate pe teritoriul unei alte țări, dar care circulă în România trebuie să aibă și ele Cartea Verde.

 

Sursa foto: Pixabay.com