(P) Una dintre tulburările extrem de des întâlnite care afectează comportamentul, modul de comunicare și interacțiunea socială a individului, autismul atrage atenția specialiștilor de vreme îndelungată. Chiar dacă sunt înregistrate progrese uimitoare în înțelegerea și gestionarea acestuia, nu există încă un tratament care să vindece complet această tulburare.
Există, însă, metode de tratament precum neurofeedback-ul care și-au demonstrat capacitatea de ameliorare a simptomelor și de îmbunătățire a calității vieții. Despre manifestările des întâlnite în cazul autismului, dar și metode de tratament precum cea mai sus menționată vei descoperi mai multe aici.
Persoanele diagnosticate cu autism prezintă, în majoritatea cazurilor, dificultăți în interacțiunea socială. Acestea pot avea dificultăți în exprimarea emoțiilor, în înțelegerea limbajului non-verbal sau în stabilirea și menținerea relațiilor sociale.
O variantă de tratament precum neurofeedback-ul poate ajuta în acest sens prin faptul că îmbunătățește abilitățile sociale, având drept scop reglarea activității cerebrale și stimularea zonelor responsabile de procesarea socială.
Un alt simptom al autismului se referă la prezența unor comportamente care se repetă și la repetitivitatea unor interese specifice. Persoanele afectate pot prezenta fixații intense asupra unor subiecte anume sau asupra unor activități, putând prezenta dificultăți în adaptarea la schimbări sau în dezvoltarea unor interese variate.
În acest sens, autismul tratat prin neurofeedback reprezintă un pas în evoluția tratării acestei afecțiuni. Neurofeedback-ul poate contribui la reducerea acestor comportamente repetitive prin reglarea activității cerebrale și îmbunătățirea flexibilității cognitive.
Fie extrem de crescută, fie extrem de scăzută – astfel este sensibilitatea senzorială a persoanelor diagnosticate cu autism. Sunetele, luminile sau texturile sunt cele care le oferă acestor persoane o sensibilitate crescută sau redusă. Sunt reacții exagerate sau diminuate care pot afecta modul în care indivizii interacționează cu mediul în care trăiesc, generând astfel disconfort sau anxietate.
Neurofeedback-ul își demonstrează eficiența în acest sens prin faptul că ajută la reglarea răspunsului cerebral la stimuli senzoriali, reducând astfel reacțiile excesive sau subdezvoltate la acești indivizi.
Deși este o tulburare extrem de complexă, cu manifestări multiple, autismul poate fi ameliorat prin metode de tratament precum neurofeedback-ul. Această opțiune terapeutică este eficientă în vederea ameliorării simptomelor asociate și, chiar dacă nu vindecă autismul, această metodă poate ajuta în mod semnificativ la îmbunătățirea calității vieții acestor persoane afectate sau la facilitarea procesului de adaptare la mediul social și la activitățile zilnice.