24 de copii botoșăneni internați în spitale din cauza unui virus… democratic

În doar două luni de zile medicii botoșănenii de la secțiile Pediatrie și Infecțioase au avut în atenție 24 de cazuri cu copii care au contactat Rotavirus. Față de perioada similară a anului trecut, numărul acestor cazuri s-a dublat însă, din punct de vedere statistic nu putem vorbi despre un fenomen.

 

Toți copiii care au contactat acest virus au fost internați în secțiile exterioare ale Spitalului Județean Mavromati. Anul trecut, în primele două luni de zile au fost înregistrate 13 cazuri.

”În perioada aprilie – mai s-au internat în cadrul Secției de Pediatrie și a Secției de Boli Infecțioase un număr de 24 de copii cu rotavirus. Comparativ cu anul precedent numărul cazurilor este un pic mai mare dar nu s-a constatat o creștere semnificativă”

Medic Ștefan Bercea, purtător de cuvânt Spitalul Mavromati

Conform revistelor medicale, Rotavirusul este o boală ce se transmite pe cale orală din orice mediu posibil, fiind una dintre cele mai contagioase afecţiuni ale copilăriei. Copilul tău poate lua rotavirus în timp ce se joacă în parcuri sau când pur şi simplu se află în grupuri de mai mulţi copii. Bineînţeles, faptul că eşti adult nu te fereşte de o astfel de boală contagioasă.  

În ceea ce îl priveşte pe bebeluşul tău, chiar dacă nu îl scoţi de obicei afară sau chiar dacă nu îşi petrece mult timp în colectiv, el este expus oricum riscului de a se îmbolnăvi: virusul poate fi adus în casă de către orice altă persoană.  

 

Aşadar, indiferent de frecvenţa cu care îţi duci copilul în medii populate, rotavirusul îl poate afecta pe cel mic, mai ales dacă nu este vaccinat. În general, orice copil care are mai puţin de 5 ani suferă cel puţin un episod de rotavirus.

Pentru că rotavirusul nu ţine cont de standardele de igienă sau de gradul de dezvoltare a ţărilor, este denumit “boală democratică”.