2023 aduce zile deosebit de calde pentru luna ianuarie, la Botoșani

Primele două zile ale anului 2023 aduc o vreme deosebit de caldă pentru luna ianuarie, cu foarte posibile noi recorduri.

 

Ce înseamnă asta? Practic, inclusiv pe crestele montane, o parte din stratul de zăpadă deja cu mult mai redus față de aceeași perioadă a anului trecut, se va topi. Chiar și la peste 1800...2000 m.

 

De asemeena, potrivit Meteo Nord Est, stații precum Ceahlău Toaca, aflate la peste 1900 m, vor putea atinge maxime de 8°C, poate chiar 10°C.

 

La nivelul întregii țări vremea va fi frumoasă, cu cer variabil sau senin, cu posibile cețuri și frecvente inversiuni termice în zonele joase de câmpie, vale sau depresiune (Lunca Siretului, Câmpia Jijiei, Lunca Prutului) pe parcursul nopților și dimineților (acesta fiind unul din motivele pentru care la câmpie, în general, maximele nu vor fi chiar atât de ridicate, comparabil cu regiunile mai înalte).

 

Vântul va prezenta intensificări susținute, cu precădere pe crestele Orientalilor, unde rafalele ar putea depăși 50...70 de km/h, dar temporar și în zonele submontane, unde inclusiv efectul de foehn hidraulic ar putea fi prezent, iar rafalele ar putea depăși 35...40 de km/h.

 

Astăzi, 1 ianuarie, vântul suflă slab și moderat din sector predominant sudic. Maximele termice vor fi cuprinse între 12 și 17⁰C, iar minimele se vor situa, în general, între -1 și 5⁰C.

 

În Botoșani, pe parcursul zilei se vor înregistra 17 grade Celsius, fiind cea mai ridicată valoare din țară, urmând ca de luni temperatura să mai scadă (12 grade Celsius).