15 lucruri interesante din istoria voleiului

Voleiul nu este printre cele mai mediatizate sporturi, ceea ce e destul de greu de înțeles, având în vedere faptul că este practicat la scară foarte largă. Încercăm să „reparăm” nedreptatea și facem cunoscute câteva lucruri interesante despre această disciplină.

 

Știați că peste 46 de milioane de oameni joacă volei săptămânal? Sau că mingea lovită de un italian a prins o viteză de 133 de hm/h? Citiți mai departe pentru a afla curiozități.


1. Jocul de volei a fost inventat în 1895 de William G. Morgan. La început, a fost numit „mintonette”. Prima minge fabricată specială pentru acest sport a fost introdusă abia în anul 1900 (până atunci se folosea o minge de baschet). Primul meci de volei s-a jucat pe 7 iulie 1896, la Colegiul Springfield din Statele Unite ale Americii.


2. Necesitatea unui asemenea sport a apărut în contextul în care se considera că baschetul era prea solicitant pentru copii și pentru bătrâni. Astfel, a fost inventată o disciplină potrivită pentru participanți de toate vârstele.


3. Deși pare greu de crezut, voleiul este al doilea cel mai popular sport din lume astăzi, după fotbal, depășind tenisul, baschetul sau crichetul. Peste 800 de milioane de oameni joacă volei măcar o dată pe an, iar aproximativ 46 de milioane joacă săptămânal.


4. Primele Campionate Mondiale au avut loc în 1949 pentru bărbați și 1952 pentru femei. Voleiul a fost introdus pentru prima dată ca sport olimpic în 1964.


5. Potrivit site-urilor de statistici volei, majoritatea jucătorilor de volei sar de aproximativ 300 de ori pe meci. Cel mai puternic serviciu de până acum a trimis mingea spre terenul advers cu 133 de km/h (italianul Ivan Zaytsev, într-un meci cu Serbia).

 

volei


 
6. Cel mai lung joc de volei fost jucat în Kingston, Carolina de Nord, și a durat 75 de ore și 30 de minute. La începuturi, jocurile erau limitate la opt minute. În februarie 2010, în Carolina de Nord (la Raleigh), s-a înregistrat recordul de 110 pase consecutive. Cel mai lung maraton de volei s-a desfășurat la Amstelveen, în Olanda. S-a jucat o serie de 63 de meciuri, în 85 de ore.


7. Primul meci olimpic de volei s-a jucat la Jocurile Olimpice din 1924, de la Paris dar primele medalii s-au acordat cu ocazia ediției de la Tokyo, din 1964.


8. Se spune că primul meci de volei pe plajă s-a jucat în Waikiki (Hawaii), când membrii unui club de canoe au montat un fileu în nisip. Inițial se juca doar unu contra unu. În 1930, la Santa Monica, s-a jucat primul meci doi contra doi.


9. Naționala Cubei este singura care a câștigat trei medalii consecutive la Jocurile Olimpice, la edițiile din 1992, 1996 și 2000. Peste un miliard de oameni au urmărit primul meci de volei pe plajă transmis în direct, de la Olimpiada din 1996 (a fost anul în care acest sport a devenit sport olimpic).


10. Procedura blocării șuturilor cu o singură mână poartă denumirea de Kong, întrucât King Kong dobora avioanele cu o singură mână, urcat pe Empire State Building.

 

volei pe plaja


 
11. Chiar dacă este un sport unde nu se aleargă, voleibaliștii nu sunt scutiți de accidentări. Cele mai comune lovituri sunt la genunchi, la degetele mâinilor, la spate și la glezne. Jucătorii pot atinge mingea cu orice parte a corpului.


12. Sportivii nu au voie să atingă mingea de două ori consecutiv, cu excepția situației în care prima atingere a reprezentat un blocaj. Timpul limită pentru o servă este de 8 secunde. Dacă jucătorul aflat la serviciu îl depășește, mingea este acordată celeilalte echipe.


13. Jucătorii de volei au o organizație proprie, „The Association of Voleyball Players”, care a fost creată în 1983. Federația Internațională de Fotbal a fost înființată în 1947.


14. Mingea folosită la voleiul jucat în sală este puțin mai mică decât cea folosită la voleiul pe plajă. Primele mingi viu colorate au fost folosite abia din 1998, pentru ca spectatorii și telespectatorii să le poată urmări cu mai mare ușurință.


15. Cel mai scund jucător care a apărut într-un meci de volei oficial este iranianul Farhad Zarif (1,67 m). Acesta a fost cel mai bun libero de șapte ori, între 2006 și 2013. La polul opus, cel mai înalt a fost thailandezul Wuttichai Suksara (2,22 m).