Pe data de 24 mai 2020, pentru prima dată, momentul istoric pentru PNL a fost marcat într-un grup restrâns de câteva persoane care au depus jerbe de flori la statuia lui Ion Pillat din Părculețul Junior dar și la bustul din Primărie a lui IC Brătianu.
La 24 mai 2020 se împlinesc 145 de ani de la constituirea PNL. Este, însă, îndeobște cunoscut și acceptat de către istorici faptul că liberalismul românesc are o istorie mai îndelungată. Nu există moment important din istoria modernă și contemporană a românilor care să se fi realizat fără participarea liberalilor.
Revoluția de la 1848, unirea Moldovei cu Țara Românească, în 1859, reformele liberale ale lui Cuza, aducerea prințului străin Carol de Hohenzollern - Sigmaringen, la sugestia și cu largul concurs ale lui I.C. Brătianu, adoptarea Constituției din 1866, prima constituție internă românească, în care apărea pentru prima dată oficial numele de România, în același timp una dintre cele mai democratice constituții ale vremii, sunt alte realizări de seamă ale liberalilor.
După 1871, liberalii, în frunte cu Brătianu, vor fi susținătorii lui Carol I, iar în I.C. Brătianu Carol I a avut cel mai apropiat colaborator. Guvernarea conservatoare a lui Lascăr Catargiu, dintre 1871-1876 a dus la o nouă apropiere a facțiunilor liberale. La 24 mai 1875, cu prilejul unei asemenea întruniri a „Coaliției de la Mazar Pașa”, cum i s-a mai spus acestei mișcări, pentru că englezul slujise în timpul războiului Crimeii (1853-1856) în armata turcă, sub numele de Mazar Pașa, este întemeiat Partidul Național Liberal, al cărui prim președinte a fost I.C. Brătianu.
Cea mai importantă urmare a închegării tuturor forțelor liberale într-un singur partid a fost preluarea guvernării de către liberali, chiar în anul imediat următor. Între 1876-1888 liberalii au fost neîntrerupt la guvernare, timp de 12 ani, motiv pentru care istoricii au mai numit această perioadă și „marea guvernare liberală”. În cea mai mare parte a acestei perioade, una dintre cele mai pline de substanță și realizări din toată istoria românească, prim ministru a fost, începând din iulie 1876, I.C. Brătianu. Din aprilie 1877, în guvern a fost cooptat, ca și ministru de externe, Mihail Kogălniceanu.
Care au fost marile realizări ale acestei guvernări liberale? Proclamarea și cucerirea independenței României (1877-1878), acordarea, de către Consiliul de Miniștri, a titlului de Alteță Regală lui Carol I (9/21 septembrie 1878), deschizându-se astfel calea către proclamarea regatului. Care nu va întârzia să se producă la 14/26 martie 1881, atunci când răspunzând unei intervenții malițioase a conservatorilor, care încă îl acuzau pe Brătianu de simpatii republicane, acesta face să se voteze, de către camerele reunite ale Parlamentului transformarea României în regat. La 10 mai 1881, la împlinirea a 15 ani de când Carol I urcase pe tronul României, au avut loc și festivitățile oficiale de încoronare a lui Carol I și a soției sale, Elisabeta, ca rege și regină a României.
Între timp, în 1880, se înființase Banca Națională a României, de asemenea o înfăptuire liberală pentru ca în februarie 1888, la doar o lună înainte de sfârșitul marii guvernări liberale să se inaugureze, la București, impozanta clădire a Ateneului român. În secolul următor, noua generație de liberali, din care se remarcau urmașii marelui Brătianu, e vorba de fiul său, Ionel I. C. Brătianu, dar și de ceilalți fii, Vintilă și Dinu (Constantin) I. C. Brătianu, va desăvârși opera politică a înaintașilor: participarea României la războiul de neatârnare, Marea Unire din 1918, votul universal, marea reformă agrară, Constituția din 1923 etc., realizări epocale ale unei noi generații liberale de excepție.
! Coincidență sau nu, PNL se află la guvernare într-un alt moment de cumpănă al istoriei noastre, generat de această pandemie, poate la fel de cumplită ca un război armat. Am preluat guvernarea asupra unei țări ale cărei resurse au fost secătuite de către PSD și într-un moment în care ofensiva pesedistă, coordonată de condamnatul Dragnea și incompetenta Viorica Dăncilă, era gata să dărâme întreaga construcție democratică postdecembristă, prin asaltul înverșunat asupra justiției și libertății de exprimare.
În perioada de guvernare am realizat sau vom realiza următoarele măsuri:
• 250.000 de elevi din medii defavorizate vor primi gratuit, în cel mai scurt timp posibil, tablete cu acces la internet;
• 30 de impozite și contribuții vor putea fi plătite cu cardul prin aplicația ghiseul.ro;
• România va primi până la 5 miliarde de euro de la UE pentru repornirea economică;
• S-au aprobat primele 5.000 de credite pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii prin Programul IMM INVEST;
• Se vor acorda granturi în valoare de 20 de milioane de euro pentru studenții antreprenori, prin Programul Operațional Capital Uman POCU;
• 1,78 miliarde lei plătiți ca șomaj tehnic, 2,12 milioane lei plătiți părinților prin Legea 19, 8,59 milioane lei indemnizații de creștere a copilului, toate sumele fiind plătite deja;
• Estimarea preliminară publicată de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat) arată că în primul trimestru din 2020 România guvernată de PNL a înregistrat cel mai semnificativ avans al economiei, 2,7%, dintre cele 27 de state membre ale UE, comparativ cu perioada similară din 2019;
• S-a eliminat supraacciza la carburanți, ceea ce a dus la o scădere semnificativă a prețului la pompă;
• Se vor distribui măști de protecție pentru 2,3 milioane de români fără posibilități materiale;
• Insula Belina și Brațul Pavel, luate abuziv de Tel Drum în epoca Dragnea, revin în administrarea statului român;
Amintim și câteva măsuri de interes local:
• Pe 20 mai s-a semnat contractul pentru modernizarea DN 28 B, Botoșani-Târgu Frumos, estimându-se că lucrarea se va finaliza la sfârșitul verii lui 2022;
• CNAIR a semnat contractual pentru modernizarea drumului național DN 29 D Botoșani-Ștefănești, lucrare estimată a se încheia la sfârșitul anului 2022.
• La Botoșani, săptămâna viitoare vor ajunge 8 din cele 9 autobuze noi ISUZU care vor înlocui actualele tramvaie;
Partidul Naţional Liberal ȋmplineşte venerabila vârstă de 145 de ani. Din 1875 ne aflăm în slujba românilor şi de istoria noastră se leagă unele dintre cele mai importante momente din istoria modernă a României.
În data de 24 mai 2020, ȋntr-o nouă perioadă de cumpănă, ȋn plină criză sanitară şi economică la nivel mondial şi cu o majoritate parlamentară ostilă, Partidul Naţional Liberal, conduce ţara obţinând rezultate la care România cu greu putea spera la ȋnceputul pandemiei.
România a depăşit vârful pandemiei fără ca sistemul medical să cedeze, fără a avea pierderile de vieţi omeneşti ȋnregistrate de state precum Marea Britanie, Italia, Spania sau Belgia, iar din punct de vedere economic, ȋn vreme ce economiile celorlalte state s-au prăbuşit, ţara noastră a avut cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană ȋn primul trimestru al anului 2020.
Partidul Național Liberal a demonstrat că este singura alternativă viabilă la conducerea României în situații critice și că poate câștiga pentru țară războaie, indiferent dacă dușmanul este sau nu vizibil! Noi, liberalii, întotdeauna luptăm pentru România, garantăm pentru România și dăm tot ce e mai bun pentru România!
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL: