101 ani de România, la Botoșani: Slujba a schimbat ora, PNL-ul a ajuns primul la coroane, primarul i-a enervat pe PSD-iști, copiii au dat suflet sărbătorii – VIDEO & GALERIE FOTO

Piața 1 Decembrie 1918 a retrăit astăzi la amiază momentele de odinioară, când era înțesată de lume. Ziua Națională a României a adus în Centrul Istoric al Botoșanilor peste 1.000 de oameni.

 

Ziua în care a căzut 1 Decembrie a schimbat ora manifestărilor


Spre deosebire de anii precedenți, manifestarea a început de la ora 12:00 și nu dimineață, ca de obicei, întrucât a avut loc într-o zi de duminică, iar preoții au ținut să oficieze întâi Sfânta Liturghie în biserici.


De altfel, 18 părinți de la parohiile din oraș, în frunte cu protopopul Lucian Leonte, au susținut și serviciul religios din Centrul Vechi.


Înainte de asta, Grupul Coral al Capelei Militare Botoșani a cântat emoționant ”Deșteaptă-te, române!”

 

Unii PSD-iști au refuzat să aplaude discursul primarului PNL


Pe rând, au luat cuvântul părintele protopop Lucian Leonte, col. (r) Sergiu Balanovici, șeful Secției de Istorie a Muzeului Județean, prefectul Dan Șlincu, președintele Consiliului Județean, Costică Macaleți, primarul Cătălin Flutur și col. Corneliu Titiliuc, comandantul Garnizoanei Botoșani.


Dacă Sergiu Balanovici și Corneliu Titiliuc au dat sens istoric discursurilor, primul intrând chiar în amănunte din care a reieșit că, deși înfăptuită la 1 Decembrie 1918, ostașii românii au luptat pentru Marea Unire până în 2020, ceilalți au preferat generalitățile.


Mai puțin edilul șef, care a făcut referire inclusiv la evenimente politice recente, precum realegerea președintelui României și învestirea unui nou Guvern, lucru care nu a picat prea bine PSD-iștilor. De altfel, o bună parte a liderilor social-democrați, inclusiv senatorul Doina Federovici, au refuzat să aplaude la finalul alocuțiunii, așa cum au făcut la celelalte discursuri.

 

PNL a ajuns primul la coroane


Și fiindcă veni vorba de politică, trebuie spus că evenimentele la care făcea referire Cătălin Flutur s-au resimțit în organizarea manifestărilor. De exemplu, primul partid invitat la depunerea de coroane nu a mai fost PSD, ci PNL.


Oricum, cu această ocazie botoșănenii au putut afla că în Botoșani încă mai ființează formațiuni politice precum PRM, PNȚCD ori PRU, care nici măcar candidați la președinția României nu au avut.

 

Copiii statului au însuflețit sărbătoarea


Pe lângă instituții, partide și asociații ale cadrelor militare în activitate sau în retragere, remarcabilă a fost participarea Liceului Pedagogic, dar mai ales a câtorva zeci de copii de la șapte centre de plasament din Botoșani, Dorohoi, Trușești și Pomârla. După ce dimineață au așezat jerbe tricolore pe toate crucile de la Cimitirul Eroilor, la amiază au însoțit toate delegațiile la depus coroane. Ba mai mult, îmbrăcați în costume populare, la sfârșitul manifestării au depus zeci de flori la monumentul din Centrul Vechi.


De notat este că, față de anii trecuți, de această dată acțiunile organizate de Prefectura și Garnizoana Botoșani au început la Cimitirul Eroilor de la Pacea. Ceea ce este și firesc având în vedere că acolo a fost amenajat cimitirul în memoria românilor jertfiți în Primul Război Mondial, care ne-a adus Marea Unire de la 1918.

 

Botoșani în trei culori


Atât la ”Pacea”, cât mai ales în Centrul Vechi, o mulțime de simpli botoșăneni au ținut să ia parte la manifestări. Unii cu steaguri, alții cu copii în brațe, unii cu bentițe tricolore, alții chiar vopsiți pe fețe în roșu-galben-albastru.


Manifestările dedicate Zilei Naționale a României s-au finalizat în Piața 1 Decembrie 1918 în jurul orei 13:45, când deja zeci de oameni stăteau la rând pentru a prinde din fasolea cu cârnați și vinul Primăriei Botoșani.


De la ora 14:00, în Piața Revoluției, a început un spectacol al Rapsozilor dedicat împlinirii a 101 ani de la Marea Unire.

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store