100 de medici fac scut în jurul doctoriței de la Oncologie: Au fost gesturi mici de recunoștință, nu șpagă! / CE au răspuns judecătorii

96 de medici care lucrează la Spitalul Județean de Urgență Suceava au semnat un memoriu de susținere a medicului acuzat că a primit mită de la 62 de pacienți.

 

În documentul transmis Curții de Apel Suceava, aceștia arată că primirea de daruri de la pacienți nu reprezintă luare de mită atunci doctorul nu condiționează actul medical. O astfel de percepție, ilegală, nu doar imorală, a dus la perpetuarea cutumei plicului în sistemul medical, au răspuns judecătorii.

 

Informația apare în motivarea hotărârii, comunicată marți, la solicitarea Libertatea, de către Curtea de Apel Suceava. Memoriul a fost înaintat de avocații doctoriței instanței de apel chiar înainte de judecarea contestației, programată pe 26 ianuarie.

 

Anca Dumitrovici Ababneh fusese arestată de Tribunalul Suceava pentru luare de mită în formă continuată pe 20 ianuarie. 

 

„Eventualele daruri din partea pacienţilor, dacă într-adevăr acestea există, ar putea reprezenta doar un mic gest de recunoştinţă din partea acestora, luând în considerare efortul şi seriozitatea depuse în salvarea vieţilor lor. Nu credem că poate fi vorba de luare de mită sau primire de foloase necuvenite”, se arată în memoriul semnat de cei 96 de medici.

 

 

Judecători: Opinia medicilor din apel este contrară legii

 

Argumentul medicilor de la Suceava a fost criticat de cei doi judecători de drepturi și libertăți ai Curții de Apel Suceava, care au judecat contestația. Magistrații au subliniat că medicii din sistemul de sănătate public sunt retribuiți lunar cu un salariu asigurat de la bugetul de stat, astfel încât nu trebuie recompensați suplimentar de pacient.

 

Mai mult, instanța a subliniat că faţă de alte categorii de funcţionari publici, medicul din sistemul de sănătate public poate obţine venituri suplimentare din derularea unor activităţi profesionale şi în sistemul de sănătate privat.

 

„O astfel de opinie este contrară legii penale, aşa cum s-a arătat în considerentele prezentei încheieri, astfel încât orice pacient care oferă bani sau cadouri medicilor din sistemul medical de stat, în legătură cu asistenţa medicală primită, se expun pe ei înşişi răspunderii penale pentru infracţiunea de dare de mită. În mod similar, medicii din sistemul public de stat care primesc de la pacienţi bani sau cadouri, ca o recompensă pentru asistenţa medicală acordată pacienţilor, se expun răspunderii penale pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită”, a argumentat instanța de apel.

 

Șpagă dublă de la un pacient cu două forme de cancer, refuzuri formale, spun anchetatorii Potrivit datelor din dosar, Anca Dumitrovici Ababneh avea venituri lunare de aproximativ 5.000 de euro.

 

În ziua perchezițiilor, în biroul șefei Secției Oncologie, procurorii au găsit 2.150 de lei şi 100 de euro.

 

 

Inițiatorul memoriului: „Nu ne dăm cu părerea cu privire la faptele judecate”

 

Cel care a inițiat scrisoarea de susținere a medicului Anca Dumitrovici Ababneh este chirurgul plastician Mircea Dinu Bordiniuc. Contactat de Libertatea, acesta și-a explicat inițiativa.

 

„Memoriul nostru a avut doar rolul de a susține că, din câte știm noi, colegii săi, doamna doctor s-a ocupat profesionist de pacienții săi și nu a pretins nimic în schimbul activității sale. Nu ne dăm cu părerea cu privire la faptele judecate, luarea de mită este o infracțiune și considerăm că medicii nu trebuie să condiționeze în niciun fel actul medical. Demersul nostru a fost doar o susținere profesională și am dorit ca doamna doctor să fie lăsată să fie judecată la domiciliu, ceea ce s-a și întâmplat, din fericire”, a declarat medicul Bordiniuc. 

 

Acesta a completat, afirmând că în memoriu au spus doar că „nu credem că doamna doctor a solicitat ceva de la pacienții săi”.

 

„Eu unul nu primesc atenții, nu pot însă vorbi în numele altor persoane”, a conchis doctorul Bordiniuc.

 

Medicii care își desfășoară activitatea în spitalele de stat sunt funcționari publici.

 

Potrivit Statutului funcţionarilor publici, reglementat prin Legea nr. 188/1999, „funcționarilor publici le este interzis să solicite sau să accepte, direct sau indirect, pentru ei sau pentru alţii, în considerarea funcţiei lor publice, daruri sau alte avantaje”.