Zonele umede din Botoșani care susțin viața și biodiversitatea – FOTO 

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Botoșani organizează, în această perioadă, o serie de activități destinate conștientizării opiniei publice cu privire la importanța zonelor umede. 

 

Scopul acestor activități este de a marca Ziua Mondială a Zonelor Umede, sărbătorită  în fiecare an, la data de 2 februarie. Tema aleasă pentru acest an de Secretariatul Ramsar ,”Zonele umede și bunăstarea umană”, evidențiază modul în care zonele umede și viața umană sunt interconectate, iar toate aspectele bunăstării umane sunt legate de sănătatea zonelor umede ale lumii. 

 

Aceste ecosisteme susțin viața și biodiversitatea, furnizează apă și hrană, oferă mijloace de trai, protejează împotriva fenomenelor meteorologice extreme și atenuează schimbările climatice. 

 

Programul stabilit pentru marcarea acestui eveniment cuprinde: campanie de informare și conștientizare prin distribuire de materiale tematice în unitățile de învățământ, acțiune de informare cu tema „Zonele umede din județul Botoșani”, organizată în parteneriat cu Colegiul Economic „Octav Onicescu” Botoșani, expoziții tematice.


“Acest eveniment atrage atenția asupra multiplelor beneficii economice, sociale și culturale ale zonelor umede care susțin bunăstarea umană. Protejarea și conservarea lor este importantă având în vedere faptul că, în prezent, ne confruntăm cu un declin semnificativ al biodiversității la nivel mondial, iar zonele acvatice au o rată a dispariției de trei mai mare decât pădurile.”, 

 

au declarat reprezentanții APM Botoşani.

 

În județul Botoșani există 6 zone umede declarate situri Natura 2000, incluse în Rețeaua ecologică europeană NATURA 2000, și anume: Turbăria de la Dersca, Lacul Stânca-Costeşti, Iazurile de pe valea Ibănesei-Başeului-Podrigăi, Acumulările Rogojești-Bucecea, Iazul Mare-Stăuceni-Dracșani, Mlaștina Iezerul Dorohoi. Aici trăiesc specii de păsări ocrotite la nivel european cum ar fi: egreta mare, stârcul de noapte, chira de baltă, acvila mică, codalbul, cormoranul mic, nagâț, prigorie.