Ziua Unirii – Marea băgare în seamă pentru politicieni - CE se întâmplă pe la noi

Amuzant cum în preajma unor scrutine electorale aproape că nu există politician de la București, și nu numai, care să ne reamintească cât de săraci suntem, ce drumuri proaste avem, câți investitori ne ocolesc sau cât de scăzut ne este nivelul de trai. După ce electorii se perindă pe la urne, majoritatea se obișnuiesc cu ideea și nu se mai minunează.

 

A fost și cazul lui Varujan Vosganian, în calitate de reprezentant al ALDE de la București, pe o funcție de vicepreședinte, pe care a zis că nu și-o dorește.  A fost la Botoșani, la manifestațiile organizate sub egida Zilelor Mihai Eminescu.
Atunci, a vorbit și despre cât de subreprezentată politic este Moldova, cum această regiune nu mai contează în primele cercuri ale puterii sau cum persoanele cu notorietate politică, din varii motive, au făcut un pas în spate.

”Moldova este în continuare cea mai săracă zonă a Uniunii Europene. În Moldova există o cultură a sărăciei care are acum asupra repercusiuni și asupra mentalităților și asupra modului în care ne valorificăm patrimoniul cultural” – Varujan Vosganian, vicepreședinte național ALDE.

În opinia sa, dacă ziua de 24 ianuarie va fi una încărcată de festivism, atunci ar fi una ratată.

”24 ianuarie nu mai trebuie să fie o zi festivă. De 20 de ani particip la Ziua Unirii de la Iași. Aș putea să vă spun de acum ce o să se întâmple. Ce o să se spună în discursuri, cum o să vină cineva îmbrăcat în AI Cuza, cum va veni acel domn simpatic îmbrăcat în Moș Ion Roată, cum se va vorbi iar despre generozitatea Iașiului care a cedat rolul de capitală, ș.a.m.d.”, – Varujan Vosganian, vicepreședinte național ALDE.
 

Și-a trecut la subiect. Cum marele partid ALDE care s-a format din PLR și PC va solicita Executivului situația investițiilor programate pentru zona Moldovei, situație care este însă publică, la ministerele de resort.

”Eu am cerut Guvernului să aducă în 24 ianuarie la Iași o situație privind finanțările pe Moldova, din bugetul central, din proiectele europene și prin redistribuire către Moldova. Adaug și Vrancea și Galați. Având această situație, după aceea să-i adăugăm ceea ce credem noi că ar trebui în plus. Dacă noi nu știm ce vrem, nu o să obținem niciodată”, – Varujan Vosganian, vicepreședinte național ALDE.

Și pentru că moldovenii nu au știut niciodată ce să ceară la masa discuțiilor, rezultatul poate fi observat cu ochiul liber. Asta în condițiile în care Varujan Vosganian a avut și el putere de decizie pe perioada cât a fost ministrul economiei și al finanțelor. (G.E.)