Ziua în care am ucis vise adolescentine 

Prima zi de școală pentru elevii clasei a X -a H de la Colegiul Național Mihai Eminescu a avut loc la Mediateca de pe Unirii a Bibliotecii Județene, acolo unde am fost invitat să vorbesc elevilor despre jurnalism.

 

Cine e mai tare, școala sau partidul? 

 


Discuția a cuprins însă și alte domenii și, din nefericire, am fost nevoit să ucid câteva visuri adolescentine. 


Și să le spun elevilor că, din păcate, trăim într-o țară în care, indiferent cât de mult înveți și cât de bine ești pregătit, aproape niciodată nu este suficient pentru a ocupa o funcție înaltă în aparatul de stat dacă nu faci parte din partidul care trebuie. 


Iar acest lucru se petrece inclusiv în învățământ, acolo unde nu cred că s-a întâmplat măcar o singură dată după revoluție ca profesorul cel mai bun din județ la disciplina sa să devină inspector.

 

 

Elevii oare știu cine conduce școala?

 


Și că, în ciuda faptului că măcar pentru posturile de inspector școlar general și inspector școlar general adjunct ar trebui să se organizeze concursuri, acestea nu au avut loc de ani buni. 


Fiindcă este mult mai simplu să desemnezi șef de Inspectorat Școlar un obedient cu carnet de partid. 


România are un sistem educațional profund politizat și copiii trebuie să știe asta. 


Ați auzit așa ceva în vreunul dintre discursurile sforăitoare ale politicienilor care au dat iama în școli la primul clopoțel? 


Nu! Și nu veți auzi vreodată așa ceva din gura lor.

 

 

Campanie electorală pe spatele elevilor

 


Șefa CJ-ului, de exemplu, a folosit acest prilej pentru a se lăuda că o să aducă nu știu câte microbuze hibrid și nu știu câte electrice. Bineînțeles că a început școala și nu au ajuns la Botoșani. Dar acesta este doar un amănunt. 


Liberalii – Ce coincidență! Tocmai candidații pentru primele poziții la Parlament – s-au filmat cum intră într-o librărie și cumpără un ghiozdan pe care îl donează în nu știu ce cătun. Fraților, la câți bani curg din voi trebuia să luați rechizite la elevii din toate satele județului. 


Cu alte cuvinte, nici în 2024 deschiderea anului de învățământ nu a fost despre elevi, care ar trebui să se afle în centrul actului educațional, ci despre politicieni, care au folosit fără scrupule și acest prilej pentru a-și mai face puțină campanie în perspectiva apropiatelor alegeri parlamentare.

 

 

Pentru ce pregătim copiii?

 


Cum bine spunea și cadrul didactic care mi-a adresat invitația, și pe care nu puteam să o declin fie și pentru că am absolvit Colegiul Național Mihai Eminescu, copiii trăiesc într-o școală utopică, în care li se spune că învățarea și iar învățarea este cheia reușitei în viață. 


Poate prin alte țări. În România, partidul și iar partidul este rampa de lansare în viață. 


Cei care se ocupă doar cu învățatul au șansa lor, însă doar în privat. 


Statul este asfixiat de ”deștepții” cu carnet de partid… 

 

… Care vin la deschiderea anului de învățământ să predea copiilor lecții despre viață.